13-та Международна олимпиада по лингвистика в България

26 юли 2015

Google е спонсор на мащабното събитие, което се проведе в Благоевград между 20 и 24 юли. Фондация „Америка за България” осигури дългосрочната подкрепа за подготовката и участието на олимпийските отбори по природни науки в международни състезания и олимпиади

България беше домакин на тазгодишната Международна олимпиада по лингвистика. Събитието се проведе в Благоевград между 20 и 24 юли, обединявайки 28 държави от целия свят. Най-способните ученици от различни нации премериха знания в полето на лингвистиката, справяйки се с трудни задачи на непознати за тях езици. „Олимпиадата по лингвистика се провежда за трети път в България. Радваме се, че броят на участниците е толкова голям и се надяваме съревнованието да завърши в полза на българския отбор, който се подготвя усилено за предстоящото състезание“, споделят от СРООПН. Основни спонсори на събитието са Фондация „Америка за България“ и компанията Google. Други спонсори са компаниите Walltopia, Chaosgroup, Coca-Cola и Bulpros.

Традиционно в Международната олимпиада по лингвистика участват два отбора от всяка държава. Тази година съставите на българските отбори бяха следните: Отбор 1:Тина Владимирова Владимирова, 10. клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София, Надежда Димитрова Димитрова, 10. клас, 128. СОУ „Алберт Айнщайн“, София, Борислав Иванов Георгиев, 11. клас, 164. ГПИЕ „Мигел де Сервантес“, София, Валентин Руменов Димов, 10. клас, 91. НЕГ „Проф. Константин Гълъбов“, София и Отбор 2: Данаил Николаев Пенев, 12. клас, Първа английска езикова гимназия, Варна, Радина Добромирова Добрева, 12. клас, МГ „Д-р Петър Берон“, Варна, Здравко Пламенов Иванов, 8. клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София, Ралица Стефанова Дарджонова, 12. клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София. Ръководител на отбора от 2003 г. насам е инж. Александър Велинов – преподавател по лингвистика в столични училища от 1998 г., председател на секция „Математика и лингвистика” към Съюза на математиците в България, председател на Организационния комитет на Международната олимпиада по лингвистика 2015 г.

Олимпиадата, която е под патронажа на президента на Р България се проведе в Американски университет в България, Благоевград.  Български отбори са се състезавали във всички издания до днес и успехът им се измерва в общо 38 медала – 10 златни, 11 сребърни и 17 бронзови. Освен това имаме три първи места в отборното класиране, 10 награди за най-добро решение и 17 почетни грамоти. Трима български ученици са ставали абсолютни световни шампиони, като Иван Добрев е единственият двукратен световен шампион в историята на олимпиадата. Тези заслуги правят България третата поред държава в ранглистата за всички времена веднага след Русия и САЩ.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)