Съединението на България

133 години от Съединението на България: тържествено честване

06 септември 2018

На 6 септември (четвъртък) от 11.30 часа пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг на бул. „Васил Левски” № 81 в София ще се проведе тържествено честване на 133-тата годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

Организатор на събитието е Столична община. В програмата ще участват Националната гвардейска част, вокален ансамбъл „България” с диригент акад. Валентин Бобевски и актрисата Силвия Лулчева. Слово ще произнесе доц. д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община.

Отправя се покана към официалните институции, към патриотични сдружения и формации, към гражданите и гостите на столицата да се включат в отдаването на почит и признателност към родолюбивото дело на дейците, посветили се на каузата за Съединението на България.

Жеравна 2018 - конкурс за автентична и стилизирана носия

Жеравна 2018 – конкурс за автентична и стилизирана носия

Чествания по повод годишнината от обединението на Княжество България и Източна Румелия ще се състоят и в град Пловдив. Те започват в 9.30 часа, когато ще бъде даден старта на 43-тия Международен мемориален маратон „Съединение“, който тръгва от площада на град Съединение с финал – на площад „Съединение“ в Пловдив. Награждаването на победителите е в 12.00 часа, на мястото на финала.

В 10.00 часа в Катедрален храм „Света Богородица“ ще бъде отслужен тържествен молебен от Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай.

В 11.00 часа е полагането на венци и цветя на паметника на Захари Стоянов, а в 11.30 часа – на паметната плоча на майор Райчо Николов.

В 12.00 часа на сцената на площад „Стефан Стамболов“, пред сградата на Община Пловдив, започва празничен концерт с участието на Биг Бенд Пловдив и солисти, диригент Николай Гешев.

В 18.30 часа на площад „Централен“ пред Военния клуб е възстановката на събитията от 6 септември 1885 година, която изпълняват членовете на комитет „Родолюбие“.

В 19.00 часа, отново на сцената пред Община Пловдив, започва празничен концерт на Студентска музикална формация „Жарава“ към ПУ „Паисий Хилендарски“ с ръководител Владимир Величков.

В 19.45 часа в Музея на Съединението (РИМ -Пловдив) ще бъде открита изложба на тема „Пловдив в културната история на България“. Мястото е също така „сборен пункт“ на официалните гости от страната и от Пловдив, които заедно в 20.30 часа заемат местата си пред паметника на Съединението, където започва тържествената заря-проверка, която традиционно се излъчва по Българската национална телевизия.

Военният ритуал на паметника на Съединението включва вечерна проверка, официално слово за празника и полагане на венци и цветя от българските институции, представители на дипломатическия корпус в страната, градски власти, обществени организации, политически партии и признателни граждани.

Денят на българското Съединение ще бъде отбелязан със специална програма и в други български градове.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)