IMG_0576

136 години МВР

05 юли 2015

На тържествена церемония пред Паметника на Незнайния воин днес бе отбелязано 136 години от създаването на Министерството на вътрешните работи.
На 5 юли служителите на МВР отбелязват своя професионален празник. 
На този ден през 1879 година с указ на княз Александър Батенберг се формира Министерството на вътрешните дела като част от първото българско правителство след Освобождението. Неговият министър-председател Тодор Бурмов става и първият министър на вътрешните работи.

IMG_0543
Церемонията започна в 10.00 часа пред Паметника на Незнайния воин с водосвет на знамената и поднасяне на венци в памет на служителите на МВР, загинали при изпълнение на служебния дълг.

IMG_0570

Тържествената проява продължи пред храм-паметника „Св.Ал. Невски“ с демонстрация на специализираната техника, която е на въоръжение в различните структури на вътрешното министерство.

IMG_0568

Примиерът Бойко Борисов, както и Министъра на МВР  Румяна Бъчварова бяха на празника.

Ето какво каза министър Бъчварова:
“ Обръщам се към Вас, за да Ви благодаря лично за усилията, които полагате, за да гарантирате сигурността на българските граждани. За мен е изключителна чест да отбележа заедно с Вас професионалния празник на служителите на Министерството на вътрешните работи.  През всичките години на своето съществуване МВР има основополагащата роля при формирането и развитието на българското общество. Едва ли някой би могъл да си представи функционирането, на която и да било държава без нейните органи за сигурност.
През тези 136 години, държавата и министерството ни преминаха през драматични и противоречиви исторически периоди. Всички тези периоди оставяха своя отпечатък върху министерството и поставяха неговите служители пред огромни предизвикателства. Днес, както винаги, ние работим в напрегната и неспокойна обстановка. От нашите усилия зависи справянето с предизвикателства като сериозния миграционен натиск, природните бедствия, битовата и трансграничната престъпност. В същото време ограничените бюджети, поставят на изпитание издръжливостта и мотивацията на всеки от нас. Като заместник министър-председател и министър на вътрешните работи Ви уверявам, че всеки ден аз и екипът ми, правим всичко необходимо и възможно, за да отстояваме Вашите интереси и да осигурим адекватни условия на труд за всеки служител на МВР. Това е така, защото съм убедена, че подходящата работна среда, която заслужавате е преди всичко основа за постигане на добри резултати.
Разчитам и вярвам, че заедно можем да превърнем МВР в още по-ефективна система за сигурност, която е адекватна на новите предизвикателства.

IMG_0610

МВР празнува в условията на напрежение и протести, които съпътстваха празника.

снимки: Константин Николов-Косара

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)