кръводарител

14 юни – Световен ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител

14 юни 2018

Всяка година на 14 юни страните по света отбелязват Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител. Начало на събитието е поставено през 2004 г. Целта е да се насочи вниманието към повишаване на осведомеността за необходимостта от безопасно кръводаряване и да се изкаже благодарност на кръводарителите за техния доброволен, животоспасяващ дар.

Преливането на кръв помага и спасява милиони човешки животи всяка година. То може да помогне на пациентите, които се намират в животозастрашаващо състояние да живеят по-дълго и по-добре, както и да послужи при сложни медицински и хирургически операции. Осигуряването на достатъчно безопасна кръв може да помогне за намаляване на смъртността и инвалидността при поява на силно кървене по време на или след раждане.

Мотото на 2018 г. е „Бъдете там за някой друг. Дарете кръв. Споделете живота”.

Датата 14 юни е избрана, защото на този ден през 1868 г. е роден Карл Ландщайнер, носител на Нобелова награда за откриването на системата АBО кръвни групи.  Световният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител е една от осемте официални глобални кампании за обществено здраве, които се организират от Световната здравна организация.

текст: Силвия Аризанова
снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)