IMGP4990

14 536 младежи ще пътуват из Европа с влак по програма DiscoverEU

15 януари 2019

14 536 младежи на 18-годишна възраст ще пътуват из Европа между 15 април и 31 октомври 2019 г. по програма DiscoverEU на Европейската комисия. Пътешествието им ще бъде за период до 30 дни.

Подборът във втория кръг на инициативата DiscoverEU бе направен измежду 80 000 кандидатури. Кандидатстването приключи на 11 декември 2018 г. Младежите ще могат да пътуват самостоятелно или в група до 5 души. Мнозинството от тях ще се придвижва с влак, като в извънредни случаи ще използват и други видове транспорт.  Освен картата за пътуване младежите ще получат напътствия преди отпътуването и ще могат да установят връзка помежду си чрез социалните мрежи.

„Чудесно е да виждаме как младите европейци се възползват от DiscoverEU, за да опознаят своя континент. Близо 180 000 младежи от цяла Европа кандидатстваха в двата кръга на инициативата през 2018 г. Благодарение на нея сме дали шанс на около 30 000 млади хора да опознаят културата и традициите в Европа и да изградят контакти с други пътуващи и с жителите на местата, които посещават. Вдъхновяващо е да видиш как младите хора опознават Европа, пътувайки. DiscoverEU им дава възможност да планират пътуванията си, да споделят преживяното в социалните мрежи и да създават нови приятелства“, коментира Комисар Тибор Наврачич, отговарящ за образованието, културата, младежта и спорта в ЕК.

IMGP4956

Първият кръг на DiscoverEU предостави възможност на около 15 000 младежи да пътуват из Европа. За 2019 г. Европейският парламент одобри 16 милиона евро за инициативата. Инициативата беше стартирана през юни 2018 г. в резултат на предложение на Европейския парламент. Комисията се стреми да засили въздействието на инициативата и да я усъвършенства, като използва за основа интересите на младежите, които пътуват, както и споделеното от тях и от основните участници.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)