142 години безсмъртие за Апостола

142 години безсмъртие за Апостола

19 февруари 2015

Навършват се 142 години от деня, в който Васил Левски увисна на Бесилото край София и се превърна в легенда. Тези години бележат не смъртта, а безсмъртието на Апостола.

На 19 февруари коленичим отново пред паметника на Левски в центъра на София. Сякаш за българите по-големият празник е обесването, а не рождението на Дякона. Давани са различни обяснения за това. Дали е чувството за вина, че никой на времето не е направил опит да го спаси в пътя му към София, дали защото почитаме повече Възкресението, отколкото Рождество, защото след смъртта си Левски възкръсна в народната памет. Един светец, напуснал църквата, революционер, проповядващ европейската идея за разбирателство с всички народи, борец за национална свобода, който не се опитва да ограничи свободата на другите, аскет и борец срещу корупцията, както сега е модерно да го наречем, без самият да е корумпиран.

Васил Левски е заловен на 27 декември 1872 г. при Къкринското ханче. И до днес не е доказано кой е предателят на Апостола. Часове след залавянето му турците не са знаели кого точно са задържали. Апостолът е отведен в София, където е изправен пред съд. Васил Левски изгражда защитата си на основите на правата на християните според турския Хатихумаюн, за да не издаде някого и вътрешната революционна организация. Няколко пъти той заявявал, че е търсил законни пътища за изменение на живота в Империята. Левски се разграничава от дейността на Димитър Общи, за да избегне криминални обвинения. Смъртната присъда е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Процесът завършва, а според историците Комисията, съдила Апостола, е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя. 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени — Димитър Общи и Васил Левски. Апостолът увисва на бесилото на 18 февруари 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19 – тогава той още не е навършил 36 години.

Годишнината от гибелта на Апостола ще бъде отбелязана с шествия в цялата страна.

От 17.00 часа в храм „Света София“ ще бъде отслужена Архиерейска панихида, а от 18.00 часа, пред Паметника на Васил Левски в столицата ще се проведе церемония–поклонение. Програмата включва литературно-музикална композиция с участието на актрисата Силвия Лулчева и хорова формация „Юлангело“ с диригент Йосиф Герджиков. Военните ритуали ще бъдат изпълнени от Националната гвардейска част и Представителния гвардейски духов оркестър.

В церемонията ще участват президентът Росен Плевнелиев и кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Слово по повод славната и трагична годишнина от гибелта на Апостола на българската свобода ще произнесе акад. Константин Косев, член на Общобългарския комитет „Васил Левски“. И най-младите ще споделят своето осмисляне на делото и заветите на Васил Левски – авторско есе, посветено на Апостола, ще изпълни Аделина Бисерова Велева от 12 „е“ клас на 32 СОУ „Св. Климент Охридски“ – София. В изпълнение на авторката ще прозвучи и стихотворението „Дяконът“ от Илона Георгиева Кидикова от 7 „a“ клас на СОУ „Любен Каравелов“ – Видин. Ученичката е победител в конкурса, обявен от Общобългарски комитет „Васил Левски“ сред участниците в клубовете „Млади възрожденци“ от цялата страна.

Вицепрезидентът Маргарита Попова ще бъде на посещение в Ловеч, където в 11.30 часа в храма „Успение Богородично“ в града ще присъства на Панихида за Апостола, която ще бъде отслужена от Ловчанския митрополит Гавриил. В 12.00 часа пред паметника на Васил Левски в Ловеч Маргарита Попова ще участва в церемонията за отбелязването на годишнината.

Всички помнещи делото на Апостола ще тръгнат на факелно шествие в памет на великия българин в центъра на Русе, което ще измине разстоянието от площад „Хан Кубрат“ до Паметника на Свободата.

В Стара Загора ще се проведе общоградски ритуал с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски, в който по традиция ще се включат ученици от СОУ „Васил Левски“. По-рано ще бъде отслужина и заупокойна Света литургия в памет на йеродякон Игнатий.

Казанлък също ще се включи в отбелязването на годишнината като за първи път в програмата за отбелязване паметта на Апостола на Свободата ще се проведе почетно шествие. То ще тръгне в 10.30 часа от паметната плоча на Васил Левски, ще премине по бул. „23 Пехотен Шипченски полк“ до бюст-паметника на Дякона в едноименния жилищен квартал. Преди това, в 10.00 часа, в храм „Св. Троица“ ще бъде отслужена панихида, след което ще бъде положена тържествена клетва от членовете на учредения клуб „Млади възрожденци“ при ОУ „Св. Паисий Хилендарски“. В 10.30 часа пред барелефа на Левски, поставен на сградата, където някога се е намирал хана на баба Гана, ще бъде изнесена поетична композиция „Слово за Апостола“ от ученици на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ и ще бъдат поднесени цветя на почит и преклонение. /БГНЕС

снимка: randev.org

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)