79_7-880x586

15 февруари е Международният ден на скаутите

15 февруари 2020

На 15 февруари светът отбелязва Международния ден на скаутите. Скаутското движение е доброволно, неполитическо, образователно и демократично, открито за всички хора по света, без разлика от пол, произход, раса, възраст и вероизповедание, стоящо в съгласие и хармония с целите, принципите и метода на скаутството‐такива, каквито са били създадени от неговият основател ‐ лорд Робърт Бейдън Пауел.

Движението се е появило през 1907 г. в Англия. То е допринесло за духовното израстване, физическото укрепване и обществената реализация на милиони момчета и момичета по света.

Скаутската идея намира почитатели в България още през 1911 г. Тогава генерал Н. Жеков, командир на Първи пехотен полк, се запознава с новопоявилото се движението и остава очарован от неговата система за извънучилищна подготовка на момчета. Така, въодушевен от видяното, той прави първите опити за прилагането й в страната. По негова инициатива и пряко ръководство се формира и първият за страната ни разузнавачески отряд в София.

Във времето скаутското движение в България се разраства. Днес Организацията на българските скаути (ОБС) е пълноправна членка на Световната организация на скаутското движение.

снимка: pixabay.com

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)