150 години разходка по Ринга (част I)

150 години разходка по Ринга (част I)

12 май 2015

В началото на месец май 1865 година Австро-унгарският император Франц Йозеф официално открива булеварда Виена Ринг, независимо, че към момента той все още не бил довършен. „Това ще ме надживее“, възкликва той при откриването. За период от около 15 години, най-големите архитекти по това време създали невероятни сгради по продължение на булеварда, затварящ като пръстен центъра на Виена. Именно и от там е името. Една по една се подредили по Ринга в красив „гирлянд“ емблематичните сгради на Виена – Операта, Бург тиатър, Парламента, дворците Кобург, Хенсен, Ферстел и много други барокови сгради. Франц Йозеф се оказва прав – днес Виена Ринг е един от най-известните булеварди в света.

150 години разходка по Ринга (част I)

Днес 150 години по-късно, 5,3 км. дългия и 57 метра широк булевард е не само една от главните артерии на Виена. Той е трасе на маратони, тържества и чествания, демонстрации и паради… Пулсиращото сърце и лице на австрийската столица. Потънал в зеленина и украсен с много история.

IMGP1284

150-тата годишнина ще бъде отбелязвана през цялата година с редица събития, чествания и прояви  - шествия, концерти, песенния фестивал Евровизия и др. Едно от най-атрактивните и знаменателни събития ще бъде  изданието на Life Ball 2015, на което In LIFE ще ви направи свидетели в качеството си на единствената българска медия, оторизирана да отрази събитието. 

IMGP1299

Да направим една разходка с каляска по ринга и разгледаме емблематичните му сгради. Всъщност има много начини за разходка по Ринга – туристически двуетажни автобуси, където гид любезно ще ви разкаже всички подробности; колело – което може да наемете на редица пост зони и да се раздвижите по прекрасните велоалеи от двете страни на булеварда; ретро трамвай, чието билетче е 2,30 евро, но те пренася във времето… А ако го направите и пеша, със сигурност няма да усетите разстоянията. И така – ние сме с каляска:

Wien_01_Urania_05

Ринга започва с красивата сграда на градската обсерватория Урания, първата перла, след канала на река Дунав, който е естествена граница на 1 бицирк. Някога това е била официалната градска порта.

M_A_K__Vienna_June_2006_017

Следват тържествени административни сгради, а след тях една леко нетипична за виенската барокова архитектура- облицована с червени тухли - Музеят за приложни изкуства МАК. Построен през 1864 година по поръчение на Императора за Музей на техническите и дизайнерски постижения за бита, МАК е била една от най-внушителните зали за експозиции за времето си. Притежавала е (и днес също притежава) голямо пространство за излагане, където могат да се представят минимум 600 000 предмети и обекти. Тук можете да разгледате мебели на прочутата фабрика Тонет, придобили световна известност и наложили стила на обзавеждане на виенските салони по цялата земя.

IMGP8163

По посоката на движението ни, в ляво ни завладява зеленината и спокойствието на най-ювелирния парк на Виена – Щадт Парк. Макар и малък, ситуиран точно в сърцето на града, той е символичен „бял дроб“за Ринга и любимо място на жителите и гостите на града. Всеки сантиметър в него е ревностно поддържан, а патиците в езерото не се страхуват и грам от посетителите – дори се разхождат сред тях.

IMGP8243

Тук е и скулптората на „Бащата на Валса“ Йохан Щраус, придобила световна известност и емблема на музикалната култура на страната. Понякога е трудно да я видите от огромните тълпи туристи, държащи непременно да се снимат поединично или заедно със символа на града.

IMGP8165

Където Щадт парк свършва, гордо се извисява с целия си бароков разкош сградата на Курт Салон. Именно тук се ражда виенският валс. Дълги години тук е работил и творил самият Щраус и днес залите на Салона са сцена за прекрасни балове и концерти.

CSD1 218

След очарователно препускане покрай Двореца Кобург, Плац Шварценберг, емблематичния хотел Империал/любимият на Франц Йозеф и един от Топ 100 хотели на света/,  Гранд хотел Виена, Блистол и Ринг -всички те разположени в прекрасни барокови сгради, стигаме до Операта.

1385836885_oper

В нейното създаване отново има пръст Кайзер Франц Йозеф. Тя е построена по негово време и разпореждане през 1861 – 1869 година като дворцов оперен театър. Откриването й се превръща в събитие, за което дълго се говори из Европа. Тържествено открита е с постановката „Дон Жуан“ от Волфганг Амадеус Моцарт. През 1945 г., по време на Втората световна война, част от сградата e разрушена от бомбардировки, но е напълно възстановена през 1955 г.

IMGP9102

Днес Виенската опера е един от водещите и най-известни оперни театри в света. Нейни директори са били известни музиканти като Густав Малер, Рихард Щраус, Херберт фон Караян, Карл Бьом, Лорин Маазел, Йоан Холендер. Тя е сцена и на прочутия Оперн Бал – една традиция останала непокътната във времето. 

До тук преминахме почти половината от Виена Ринг. Най-интересното сега предстои. Вече се насочваме към… Очаквайте втора част на нашата разходка с каляска.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)