17-годишната Малала от Пакистан с Нобелова награда за мир

17-годишната Малала от Пакистан с Нобелова награда за мир

12 октомври 2014

Малала Юсуфзай, 17-годишната пакистанка известна с дейността си в подкрепа на правото на образование на момичетата е удостоена с Нобеловата награда за мир. Тя я получава заедно с индийския защитник на правата на децата Кайлаш Сатяртхи. 

Малала получава своето отличие сред  изтъкнати личности и международни организации като:  Теодор Рузвелт, САЩ (1906), Международното бюро за мир (1910), Международният комитет на Червения кръст (1917), Фритьоф Нансен, Норвегия (1922), Международната служба на бежанците „Фритьоф Нансен“ (1938), Джордж Маршал, САЩ (1953), Върховният комисариат на ООН за бежанците (1954), Мартин Лутър Кинг, САЩ (1964), Вили Брандт, ФРГ (1971), Хенри Кисинджър, САЩ (1973), Андрей Сахаров, СССР (1975) и други.  Нареждането на малката Малала Юсуфзай в този списък от изключителни личности е истинско събитие. Тя също е и най-младият лауреат на Нобелова награда.

Нобеловият комитет отличи двамата „за тяхната борба срещу потисничеството над деца и млади хора и в подкрепа на правото на образование на всички деца“.

17-годишната Малала от Пакистан с Нобелова награда за мир

17-годишната Малала от Пакистан с Нобелова награда за мир

Наградата на стойност около 1.1 милион долара ще бъде връчена в Осло на 10 декември, когато е годишнината от смъртта на шведския индустриалец Алфред Нобел, учредил отличието в своето завещание през 1895 г. Нобеловата награда за мир се присъжда от петчленния Нобелов комитет в Осло, избран от норвежкия парламент (Стортинг). Единствено тази награда може да се присъжда и на организации.

Юсуфзай, която сега е на 17 години, беше простреляна преди две години от талибаните заради дейността й в подкрепа на правото на образование на момичетата. А 60-годишният Сатяртхи следва традицията на Махатма Ганди и оглавява различни форми на мирни протести, „обръщащи внимание на тежката експлоатация на деца с цел извличане на финансова изгода“.

„Нобеловият комитет смята за важен момент това, че хиндуист и мюсюлманка, индиец и пакистанка водят обща борба за образование и против екстемизма“, каза председателят на Нобеловия комитет Турбьорн Ягланд.

„Има данни, че 168 милиона деца работят по света днес. През 2000 г. техният брой беше със 78 милиона повече. Светът се приближава до целта да бъде премахнат детският труд“, заяви той и още: „въпреки своята възраст“ Юсуфзай „показва с пример, че децата и младите хора също могат да допринесат за подобряване на своето положение“.

По света все още има 32 милиона момичета, които не могат да ходят на училище. Тези момичета са задържани вкъщи, принуждавани са да работят, продавани са в бракове и за използвани в битки. Те са сред 61 милиона момчета и момичета по света, които са лишени от начално училищно образование. С 5.1 милиона деца, които не ходят на училище, Пакистан е втората държава в света с най-голям брой малчугани извън класните стаи. Освен това за разлика от голяма част от другите държави, бюджетът за образование в страната през последното десетилетие намалява.

Нобелова награда за мир

Ето и историята на Маляля – на 9 октомври 2012 г. ислямисти нахлули в училищния автобус, в който се возела и самата Малала, който тръгвал с ученичките след часовете в град Мингора, долината Сват в Северозападен Пакистан. Един от талибаните попитал: „Коя е Малала?“, а после стрелял в главата й. На косъм от смъртта момичето е откарано в болница в британския град Бирмингам и шест дни по-късно идва в съзнание. „Бях ужасена. Единственото, което съзнавах, е че Аллах ме е благословил, давайки ми нов живот“, разказва момичето в автобиографията си „Аз, Малала“, превърнала се в световен бестселър. Сега тя живее в Бирмингам, а новината за Нобеловата награда я завари в училище.

Индиецът призова пакистанката Юсафзаи да работи заедно с него за мир между техните страни, които са водили три войни помежду си.„Каня я да обединим усилията си в новата борба за мир на нашия субконтинент“, каза Сатяртхи, който заедно с Юсафзаи беше удостоен с Нобеловата награда за мир. Той поздрави Нобеловия комитет за решението му да присъди отличието на хиндуист и мюсюлманка, индиец и пакистанка, които водят обща борба за образование и против екстремизма.

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)