11133881_612737708828482_6967908529671984981_n

17 септември – Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София

17 септември 2015

Православната църква почита днес паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов – отдава се почит на добродетелите, които ни крепят – вярата, надеждата, любовта и мъдростта.

Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим живяла една благочестива жена, християнка – тя се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнските добродетели — Вяра, Надежда и Любов. Тя ги възпитавала в любов към Господа Исус Христос. Майката и дъщерите й не скривали своята вяра в Христа и я изповядвали открито. Наместникът на Антиох донесъл за това на император Адриан (117-138), който заповядал да ги доведат веднага при императора. Когато застанали пред императора, всички присъстващи се изумили от стокойствието им: сякаш са ги повикали на светло тържество, а не на изтезание.

Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета (Вяра била на 12 години, Надежда – на 10 и Любов – на 9 години) останали непреклонни, тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. А майката била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си. Но тя проявила необикновена сила през цялото време. Не издържали на изтезанията, момичетата умират, а императорът разрешил на света София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни след кончината на децата си умира и майка им, която също била погребана при тях. Църква почита света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

Според традицията, жените раздават питки и плодове за здраве. Всеки проявява милосърдие към хората в беда – помага се на сиромах и на сираче, гостенин не се връща.

София

София

С решение на Общинския съвет от 25 март 1992 г. църковният празник на Св. мчци София, Вяра, Надежда и Любов се определя като празник на столицата. Заслужава да се отбележи скулптурата на Света София на големия български скулптор Георги Чапкънов, като един от символите на хилядолетния град. Със лавровия венец, совата и красотата, тя излъчва сила – силата на мъдростта, подкрепена от вярата, надеждата и любовта.

Църквата Света София е един от най-ярките символи на столицата е древната църква “Св. София”, която дава и името на града. Храмът е построен върху основите на няколко по-стари църкви от времето на римския град Сердика, разрушени от набезите на готи и хуни. През 2 век на това място е имало римски театър, през следващите векове са били издигани последователно няколко храма. Църквата представлява базилика с нартекс, три кораба и тристенна апсида. Според преданието, чудотворната сила на Света София е опазила сградата на църквата през вековете, срещу нападения и природни стихии, запазила е чак до днес красотата на строга, елегантна и симетрична архитектура.

Имен ден днес празнуват София, Вяра, Вера, Надежда, Надя, Любов, Любен, Любчо. Нека са честити!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)