170 години от освещаването на най-старата църква във Враца

18 май 2018

На църковния празник Възнесение Господне, който се отбеляза вчера, във Враца се честваха 170 години от освещаването на най-стария храм в града – църквата „Свето Възнесение“.

„Храмът е съграден с дарения на врачани и местните занаятчийски еснафи и осветен през 1848 година. Днес той е един от най-ценните архитектурни паметници във Враца“, каза отец Аспарух Аспарухов, председател на църковната община.

IMG_1762

Тогавашният врачански епископ Агапий дава изключително много средства за построяването на църквата. Не случайно година по-късно, през 1849 г., когато епископ Агапий умира, покосен от турски куршум, той е погребан в църквата. Пред олтара се намира плоча-надгробие, посветено на Агапий. За интериора на църквата тогава врачани успяват да привлекат едни от най-прочутите майстори в своята област. Великолепният дърворезбен иконостас, изпълнен в стил „ампир“, е дело на забележителния майстор-ваятел Антон Станишев от Дебър. Иконите от царския иконостасен ред са изписани от изтъкнатия представител на Самоковската художествена школа, наречен от неговите съвременници „изкуснейши“ – Димитър Зограф.

IMG_1995

С храма, издигнат в историческия център на възрожденска Враца, са свързани всички най-важни събития от просветния и обществен живот на града и национално-освободителните борби до Освобождението. В него пламенни слова е държал Петко Славейков, Апостолът на Свободата Васил Левски е пял през 1872 г., осветено е знамето на врачанските съзаклятници, а в двора му се събира един от отрядите им, които не успяват да обявят въстание през май на бунтовната 1876 г. заради предателство.

IMG_1725

Тържественото честване днес започна със Света литургия, оглавена от Врачанския митрополит Григорий, в която участваха и гостуващите за празника Западно и Средноевропейски митрополит Антоний и Неврокопският митрополит Серафим, както и ректорът на Софийската семинария архимандрит Пахомий и други духовни лица.

IMG_1706

Митрополит Серафим донесе за годишнината на най-старата църква във Враца частица от мощите Свети Георги Победоносец и икона на светеца, които се съхраняват в Хаджидимовския манастир. Отбелязването на годишнината продължи с водосвет за здраве и благополучие. На тържественото честване присъстваха кметът на община Враца Калин Каменов, областният управител Малина Николова и председателят на Общинския съвет Румен Антов.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)