530_1

18 май – Международен ден на музеите

18 май 2018

На 18 май отбелязваме Международния ден на музеите. Събитието се чества за първи път на тази дата през 1978 г. Решението е взето през 1977 г. в Москва на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите. В цял свят на този ден служителите на музеите и галериите празнуват своя професионален празник, като организират най-различни културни събития.

Както всяка година и тази България ще се включи в „Европейската нощ на музеите“. Тя ще се проведе на 19 май 2018 г. в София. В съботния ден ще се състои четиринадесетото издание на Европейска нощ на музеите. По време на събитието десетки музеи и галерии в столицата ще отворят вратите си и ще се включат с интригуващи изложби, концерти и разнообразни арт прояви.

Събитието се организира от Френския институт в България, Столична община и Министерство на културата на Република България. Партньори на събитието са TELUS International Europe, Société Générale Експресбанк, Sanofi, Citroën и Schneider Electric.

Програмата може да видите ТУК.

Плакат на събитието

Плакат на събитието

Европейската нощ на музеите е организирана за първи път през 2005 г. във Франция и само за няколко години тя се разпространява успешно из цяла Европа.

Тази година организаторите са подготвили ИГРА:Снимай се и спечели!, свързана с девет експоната от участващите в Европейската нощ на музеите 2018 музеи. Повече информация за регламента и наградите, прочетете тук.

Следете инициативата във фейсбук събитието на Френския институт.

 

публикацията подготви: Силвия Аризанова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)