toureiffel_03

20 март е Международен ден на франкофонията

20 март 2015

Международният ден на франкофонията засвидетелства почитта към френския език. Френски език говорят над 300 млн. души по целия свят – в държавите с официален език френски са Франция, Белгия, Швейцария, Канада, Хаити, част от Индия и колониите на Франция и Белгия. Освен от тях, празникът се отбелязва и от близо 500-те милиона жители на 56-те държави, членуващи в Международната организация на франкофонията в 70 страни по света.

Произход на празника:
На 20 март 1970 представители на 21 държави подписват конвенция за създаване на Агенция за културно и техническо сътрудничество на френскоговорящите страни. През 1996 г. в Маракеш, Мароко, е приет Устав на франкофонията. През 1998 г. по време на конференция на министерско равнище АССТ приема името Международна организация на франкофонията.
Към 2005 г. организацията има 56 страни-членки, между които България(от 1993 г.). Генералният секретар на Международна организация на франкофонията, Абду Диуф ще бъде днес в столицата на Ливан, Бейрут, за да подкрепи помирението в страната.
Днес празнуват всички френскоговорящи.

снимка: radiomap.eu

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)