Mindful-Eating

20-те най-полезни храни за вашия мозък (част I)

18 март 2019

И тъй като днес отбелязваме Световния ден на мозъка, решихме да ви предложим списък от храни, които могат да ви помогнат да се концентрирате, да подобрите паметта си, да ускорят реакциите ви, да контролират стреса и дори да забавят стареенето на мозъчните клетки.

bread-2633147_960_720

1. Пълнозърнести храни
Пълнозърнестите храни са чудесен мозъчен стимулатор, тъй като съдържат висок процент фолиева киселина. Необходимо е диетата ви да съдържа пълнозърнест хляб, мюсли, ечемик, царевица и други, тъй като те усилват притока на кръв към мозъка. Освен това са ценен източник на селен, който притежава антиоксидантни свойства и неутрализира вредното въздействие на свободните радикали. Пълнозърнестият хляб и мюслито са богати на витамин В6, който е от изключителна важност за мозъка. Зародишите на пшеницата в допълнение съдържат тиамин (витамин В1), който подобрява паметта.

salmon-518032_960_720

2. Риба
Още от древността се говори, че консумацията на риба ще ни направи по-умни. Многобройните изследвания, провеждани в наши дни, потвърждават това. Учени от Университета „Ръш” в Чикаго извършили изследване за степента на развитие на болестта Алцхаймер при възрастни хора, в което взели участие повече от 800 мъже и жени на възраст от 65 до 94 години. Учените открили, че при хората, които консумират поне едно рибно ястие за седмицата, значително е намален рискът от развитието на Алцхаймер, в сравнение с тези, които никога не консумират риба. Това се дължи на съдържащите се в рибата омега-3 мастни киселини, които влияят върху правилното функциониране на мембраните на мозъчните клетки, като по този начин подпомагат комуникацията между тях. Освен това рибата е богата на витамини от група В (В1, B2, B12), също така и на витамини А, D и Е. Най-богати на полезни съставки са сьомгата, скумрията и рибата тон. Други мазни риби, които могат да ви осигурят полезните за мозъка омега-3 мастни киселини, са сардините и херингата.

walnut-1213008_960_720

3. Орехи
Орехите са чудесна мозъчна храна. Самият плод дори наподобява анатомично човешки мозък. Тънката зелена кора, която покрива орехите, наподобява човешки скалп; твърдата черупка – череп, а хартиевидният вътрешен пласт, разделящ двете половинки на ореховата ядка, наподобява мембраната. Формата на ядката наподобява двете мозъчни полукълба. Повече от 15-20% от ореховата ядка е белтък. В нея се съдържат и линолова киселина (омега-6 мастна киселина) и алфа-линоленова киселина (омега-3 мастна киселина), витамини Е и В6. Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в орехите, са от особено значение за правилното функциониране на мозъчните мембрани. По-високото съдържание на омега-3 мастни киселини в менюто ни води до подобряване на комуникацията между мозъчните клетки. Освен това консумацията на омега-3 мастни киселини може да повлияе положително върху емоционалното ни състояние чрез повишаване на нивата на хормона, наречен серотонин, който контролира настроението ни.

almonds-1266908_960_720

4. Бадеми
Фенилаланинът, съдържащ се в бадемите, може да направи чудо за вашето мозъчно и неврологично здраве. Той притежава рядката способност да преминава през кръвно-мозъчната бариера, където стимулира мозъка да генерира натурални стимулатори за настроение – невротрансмитери, наречени допамин, адреналин и норадреналин. В допълнение, бадемите са богати на рибофлавин, който е известен като стимулатор на паметта.

iStock_000014023974Medium

5. Пекан
Пеканът е вид, подобен на орех. Той и фъстъците осигуряват холин – още един важен елемент за оптимална мозъчна функция. Холинът стимулира паметта и мозъчното развитие.

Вижте още: Днес отбелязваме Световния ден на мозъка

blueberries-2270379_960_720

6. Боровинки
Консумацията на боровинки ще ви помогне да предпазите мозъчния си механизъм и да стимулирате ефективността на мозъчните сигнали. Неотдавнашно изследване доказа, че хора, консумиращи по една купичка боровинки на ден в продължение на две седмици, демонстрират подобряване на родовитостта на клетките на хипокампуса (дял, отговарящ за паметта), а освен това отбелязват значително по-добри резултати при провеждани тестове. Боровинките също така са познати като „пазители” на мозъка от оксидативен стрес и могат да намалят ефекта на болести, свързани с възрастта – Алцхаймер и деменция.

strawberries-1330459_960_720

7. Ягоди
Богатите на антиоксиданти ягоди са чудесни при превенция на свързаните с възрастта неврологични смущения чрез подобряване на способността на мозъчните клетки да изпращат и приемат сигнални молекули. Удивително е, че различни изследвания сочат, че мощните антиоксиданти в ягодите, спанака и боровинките могат да подобрят комуникативните способности между мозъчните клетки, дори и при наличие на симптоми на болести, свързани с възрастта.

blackberries-1045728_960_720

8. Къпини
Къпините съдържат удивителен клас хранителни вещества, наречени антоцианини, които пазят от рак и оксидативен стрес.

sunflower-seeds-1478050_960_720

9. Слънчогледови семки
Те съдържат триптофан – важна аминокиселина, която е отговорна за синтеза на серотонин. Серотонинът е невромедиатор с успокояващ ефект, който по естествен начин помага да се освободите от леката депресия и безсънието. В допълнение, слънчогледовите семки са богати на тиамин (витамин В1), важен витамин от група В, който подобрява паметта и познавателните функции.

pumpkin-seeds-1738174_960_720

10. Тиквени семки
Удивително е, че най-полезната част от тиквите се крие именно в тази малко използвана част. Семената от тиква са силна храна, богата на много хранителни вещества, включително цинк (Zn), витамин А и Е и безценните омега-3 и омега-6 мастни киселини. Цинкът, съдържащ се в тиквените семена, играе важна роля за подобряването на паметта и способностите за мислене.

(следва продължение)

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)