20 факта за Айфеловата кула, които едва ли са ви познати

31 март 2017

През тази година Айфеловата кула празнува своя 128-ми рожден ден. Официалното приключване на строежа й е отбелязано в историята на 31 март, а тържественото откриване става на 6 май 1889 г. Неин създател и кръстник е инженерът Густав Айфел (1832-1923), който ръководел екипа от експерти, но е участвал още в строителството на мостове и изграждането на американската Статуя на свободата. Металната структура, висока 300 метра (сега около 320, заради антените за телевизия и мобилни телефони), първоначално била проектирана като експонат.

IMG_6527

Кои са 20-те най-любопитни факта за Айфеловата кула? Разберете сами:

1. Айфеловата кула е построена за 2 години, 2 месеца и 5 дни – рекорд за тогавашно време.
2. Първоначално планът е бил тя да бъде премахната след 20 години.
3. Няколко авиатора са прелитали под арките на Айфеловата кула, някои от които не успяват и намират смъртта си.
4. В края на 20-те и началото на 30-те години на XX в. кулата е била като билборд – три от страните ѝ са били брандирани с реклами на „Ситроен”.
5. Айфеловата кула и Маргарет Тачър имат един и същ псевдоним – „Желязната лейди“.
6. През Първата световна война Айфеловата кула е била много полезна, тъй като от върха й военните са можели да изпращат сигнали директно към войските на фронтовата линия.
7. Айфеловата кула е била проектирана за Барселона, но проектът бил отхвърлен.
8. През зимата Айфеловата кула се свива. Измервания сочат, че тя губи между 4 и 8 сантиметра, когато температурите са минусови.
9. За да стигнете до върха на Айфеловата кула трябва да изкачите 1 665 стъпала.
10. Всяка вечер, на всеки час, по Айфеловата кула блещукат хиляди малки лампички, като светлинното шоу трае по 5 минути.

IMG_0921
11. Айфеловата кула невинаги е била кафеникаво-ръждива. През 1889 г. е била боядисана в жълто, а от 1954 и 1961 г. е била решена в кафяво-червената гама, като за боядисването й са нужни 60 тона боя.
12. Оказва се, че не всички французи се гордеят с постройката. През годините са били правени редица петиции за отстраняването ѝ, тъй като според много хора тя е „безполезна“ и дори „грозна“.
13. През 1944 година, когато Съюзниците наближили Париж, Хитлер заповядал на Дитрих фон Холтиц, военния губернатор на Париж, да разруши кулата, както и други части от града, но той отказал, заради което по-късно бил удостоен с рицарско звание на френския почетен легион.
14. По време на Втората световна война, когато Хитлер посетил Франция, французите отрязали кабелите на асансьора на Айфеловата кула, така че, ако той поиска да се качи на върха й, да го направи пеша по стълбите. И той го направил.
15. Нацистите дори се опитали да окачат свастика на върха на кулата, но тя била толкова голяма, че се наложило да се замени с по-малка.
16. През 1889 г. френският вестник „Фигаро” е имал печатница на втория етаж на кулата.
17. Днес Айфеловата кула привлича повече от 7 милиона туристи годишно. За сравнение, небостъргачът „Емпайър Стейт Билдинг“ в Ню Йорк има около 3,5 млн. любопитни гости ежегодно.
18. При откриването на Айфеловата кула, асансьорите не са функционирали и всички гости е трябвало да я изкачат пеша.
19. Изобретателят Франц Райхелт умира след скок от Айфеловата кула, докато тества своя нов модел парашут.
20. На върха на Айфеловата кула има специална стая, която била предназначена за архитекта на кулата – Густав Айфел.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)