президенти2

21 кандидат-президенти! Част I – Партийните и сериозните…

10 октомври 2016

Представяме ви всички кандидати за президент в предстоящите Избори 2016 и техните вицепрезиденти. Те са общо 21 и така рекордът от 1992 г., когато двойките бяха 22, остана непобеден. Определено списъкът е доста интересен и в него присъстват освен традиционно участващи в надпреварите политици,  министри, депутати, военни, екс прeмиер и доста изненадващи кандидатури - има осъдени, музиканти, бивши агенти на Държавна сигурност, скандални бизнесмени, лечители и други известни и никому неизвестни личности. 

Вижте списъка, в който първо подреждаме представителите на парламентарните партии, после идват претендентите на формации, а след това –  останалите  без определен ред: 

 Цецка Цачева (ГЕРБ)

Цецка Цачева е родена на 24 май 1958 г. Юрист по образование, завършва СУ „Климент Охридски“. Бивш член на БКП. Дълги години работи в община Плевен. Започва политическата си кариера през 2007 г., когато участва в местните избори за Плевен от името на ГЕРБ, завършва трета на вота. На парламентарните избори през 2009 г. е водач на пропорционалната листа и мажоритарен кандидат на ГЕРБ за 15-ти МИР в Плевен. Печели мажоритарния вот с убедителна преднина пред бившия министър на вътрешните работи и ключова фигура на БСП – Румен Петков. Депутат в три Народни събрания и първата жена председател на парламента – в 41-ото и 43-ото НС.
Вицеадмирал Пламен Манушев е бивш командващ на Военноморските сили, роден е на 16 април 1954 г. Завършва Математическата гимназия в гр. Толбухин през 1972 г. Същата година постъпва във Висшето народно военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна. През 1977 г. завършва ВВМУ и постъпва в редиците на Българската армия. От 1984 до 1986 г. учи във Военноморската академия „А. А. Гречко“ (Военно-морская академия имени А. А. Гречко, днес: … имени Н. Г. Кузнецова) в Ленинград, СССР, добивайки образователна степен „магистър по военно дело“. По-късно – 1997-1998 г., завършва Военноморския колеж в Нюпорт, Род Айлънд, САЩ. Владее свободно английски и руски език.

Румен Радев (БСП)

Вицепрезидент: Илияна Йотова

Бившият шеф на Военновъздушните сили ген. Румен Радев е регистриран от Инициативен комитет, но това е просто форматът, който БСП избра за своя кандидат.  Радев има впечатляваща военна кариера – учи във Висшето народно военновъздушно училище „Георги Бенковски“, където завършва първи във випуска, после продължава образованието си във Военна академия „Г.С. Раковски“, специализира в САЩ. Доктор на военните науки по въздушна тактика и симулационен бой, магистър от американската въздушна школа „Максуел“ по стратегически проучвания. Радев стана кандидат на БСП след като подаде оставка като шеф на ВВС заради несъгласие с решението българското въздушно пространство да се охранява с чужда помощ.
Вицепрезидентката на Радев Илияна Йотова е далеч по-известна от него – в момента тя кара втория си мандат на евродепутат в Европейския парламент, служила е и като народен представител в българския. Йотова е с филоложка образование, работила е като журналист в БНТ.

Ивайло Калфин (АБВ)

Вицепрезидент: Любомир Халачев

Ивайло Калфин е с дълга политическа кариера – депутат в три парламента, беше министър на външните работи в кабинета на Сергей Станишев (2005-2009), социален министър и вицепремиер в настоящия кабинет на Борисов. Изкарва пълен мандат и като евродепутат на БСП. През 2014 г. напуска столетницата и влиза в новата партия АБВ като дясна ръка на лидера Георги Първанов.Това е второ участие на Калфин в президентския вот – през 2011 г. Калфин като кандидат на БСП получава 47,42% на балотаж срещу настоящия държавен глава Росен Плевнелиев.Калфин е подкрепен от коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“, в която освен АБВ участват Движение „Гергьовден“, ГОРД, Партия на зелените, „Български лейбъристи“, и „Либералите“.
Любомир Халачев е български сценарист и режисьор. Роден е в град София на 14 февруари 1950 г. Завършва през 1973 г. ВГИК, Москва със специалност операторско майсторство. Работи основно като документалист, във филмографията си има над 100 документални филма.

Трайчо Трайков (Реформаторски блок)

Вицепрезидент: Съби Събев

Трайчо Трайков е кандидатът, до който Реформаторите стигнаха след дълги усилия и обсъждания, но в крайна сметка всички подкрепиха кандидатурата. Трайков е икономист, специализирал финансов анализ и мениджмънт в Австрия и Германия. В политиката влиза като министър на икономиката, енергетиката и туризма в първото правителство на Бойко Борисов. Никога не е членувал в ГЕРБ. След поискана оставка през 2013 г. напуска кабинета и след това се включва в оформящия се съюз на десните сили.
Съби Събев е генерал-майор от запаса, а военната му биография е много подобна на тази на левия кандидат ген. Румен Радев. Събев учи в същите Военно-въздушни училища и академии, специализира в Русия, САЩ, посещава школи на НАТО в Европа. Ген. Събев обаче приключва военната си кариера като военен представител на България в Главната квартира на НАТО в Брюксел – Белгия, където работи над 2 години като национален представител във Военния комитет на НАТО и Военния комитет на ЕС. В момента е главен експерт във Военна академия „Г. С. Раковски“.

Красимир Каракачанов (ВМРО-НФСБ-АТАКА)

Вицепрезидент: Явор Нотев

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и настоящ депутат влиза в уникална тройна „патриотична“ коалиция, заедно с депутата от „Атака“ Явор Нотев и подкрепата на партньора си в парламента НФСБ. Каракачанов е историк по образование, депутат в три Народни събрания, бивш агент на Държавна сигурност. Това е второто му участие в президентски избори – през 2011 г. получи 0,99% от вота, но само като представител на ВМРО.
Нотев също е депутат в трети парламент, юрист, работи дълги години като адвокат.

 

Татяна Дончева (Движение 21 и НДСВ)

Вицепрезидент: Минчо Спасов

Татяна Дончева е юрист и дългогодишен адвокат, прочула се като правен защитник на редица български корпорации. Сред тях в зората на 90-те е била и организацията „Мултигруп“. Тя е била и юрист на Светия синод. Депутат в три Народни събрания, работила за кратко като прокурор, влиза в политиката през 1997 г. като народен представител на БСП. През 2005 г. е опонент на Бойко Борисов на частичните избори за кмет на София, като получава 31.5% на втория тур. През 2011 г. се отделя със свои симпатизанти от БСП в „Движение 21″.
Минчо Спасов е юрист, бивш общински съветник на СДС в Ямбол, по-късно депутат в две Народни събрания от листата на НДСВ, председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред във времето, когато комисията „разследваше“ действащия тогава вътрешен министър Румен Петков. В крайна сметка той подаде оставка. В тази комисия беше и самата Дончева.

Велизар Енчев (Движение „Българската пролет“)

Вицепрезидент: Биляна Грънчарова

Велизар Енчев е независим депутат в настоящия парламент, влязъл с листата на Патриотичния фронт, но напуснал групата скоро след началото на мандата. Енчев е с журналистическо образование, както и докторантура по международни отношения. Под прикрието на журналист, а после като дипломат, той работи за Първо главно управление на Държавна сигурност, занимаващо се с външо разузнаване. Бивш посланик на България в Хърватия (1997-2002).
Вицето му Биляна Грънчарова е известна адвокатка от Плевен.

 

Александър Томов (Българска Социалдемокрация – Евролевица)

Вицепрезидент: Радослав Радославов

Това е втора кампания за политика и бизнесмен Александър Томов – през 1996 г той получава 3,16% на президентските избори като независим кандидат. Роден е на 27 април 1954 г. в София, завършва висшето си образование в УНСС и Икономическия университет в Санкт Петербург, през1984 г. става доцент в катедра „Политология“ на Философски факултет на СУ „Климент Охридски. Депутат в 7-то Велико народно събрание, вицепремиер в правителството на Димитър Попов. Обикновен депутат в 36-тото и 38-мото НС. Бил е член и зам.-председател на БСП, председател на малки леви партии като Българска евролевица, Гражданско обединение за републиката, а в момента - Българска социалдемокрация.
Между 2006 и 2009 г. е председател на Надзорния съвет на ПФК ЦСКА София), между 2013-2015 г.  е мажоритарен собственик на клуба. Осъден на 9 години затвор по обвинение в длъжностно присвояване от металургичния комбинат „Кремиковци “ АД (където е председател на УС) в размер на 29 млн. лв., съден и за същото престъпление за 3,5 млн. лв. по отношение на ЦСКА, оправдан миналата година и по двете дела.
Радослав Радослав е юрист, член на Българска социалдемокрация.

Господин Тонев (Българска демократична общност) 

Вицепрезидент: Андрей Андреев
Господин Тонев е бивш депутат от ОДС в 38-то Народно събрание (1997-2001). Член на ръководството на СДС в периода 2002 – 2003 г. и 2005 – 2008 г. По образование е германист, работил е като преподавател и преводач. Председател на Българска демократична общност, определя себе си като християндемократ.
Андрей Андреев е музиколог, директор на Държавна филхармония Пловдив, Оперно-филхармонично дружество – Пловдив и Средно Музикално Училище Пловдив, преподавател в Българска държавна консерватория, Академия за музикално и танцово изкуство – Пловдив, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и Средно музикално училище – Пловдив. Андреев е и депутат в 7-ото Велико Народно събрание от квотата на СДС, един от 39-имата, които отказват да подпишат новата Конституция.

  

Кемил Рамадан (Балканска демократична лига)

Вицепредизидент: Момчил Добрев
Кемил Рамадан е български бизнесмен. Родом от Велинград, от помашко семейство. Зам.-председател на ПП „Българско национално обединение“, но не се явява от тяхно име на вота.
Момчил Добрев е юрист, по негови думи доктор по право и икономика в Кеймбридж. Името му обаче не присъства в списъка на преподавателите в университета. Твърди още, че има над 300 научни публикации в множество области – икономика, логика, физика и др. В личния си блог се описва и като банкер.

 Следва Втора част от списъка с регистрираните кандидати за президенти…

данни: Club Z

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)