17554120_659129610956986_2103864440852046079_n

21 ноември – Световен ден на телевизията

21 ноември 2017

На 17 декември 1996 г. Общото събрание на ООН обявява 21 ноември за Световен ден на телевизията. Датата е избрана неслучайно – на нея същата година се е състоял първият Световен телевизионен форум. ООН утвърждава силата на телевизията като медия, която достига до най-голям брой хора и има най-голямо обществено влияние по цял свят. От световната организация насърчават международния обмен на телевизионни програми като се фокусират на общочовешки проблеми като мир, сигурност, икономическо и социално развитие и културен обмен.

Първите експерименти с използването на електронни лъчи за предаване и приемане на изображения на определени разстояния започват още в началото на 20-те години на ХХ век в САЩ, Япония и Съветския Съюз.

През 1933 г. американският инженер от руски произход Владимир Зворикин успява да изобрети катодната тръба, която и до днес се явява главна част на повечето телевизори. Благодарение на откритието на Зворикин през 1936 г. започват редовни телевизионни програми във Великобритания и Германия, а през 1941 г. и в САЩ.

Но чак през 50-те години на ХХ век телевизията получава масово разпространение в Европа. В повечето развиващи се държави държавните и частните телевизионни компании са възникнали още по-късно – през 60-те – началото на 70-те години на ХХ век.

През миналата година Алехандро Фрагосо от Ню Йорк влезе в Книгата за рекордите на Гинес с ново световно постижение – 94 часа непрекъснато гледане на телевизия. 25-годишният мъж от Бруклин бил спонсориран от софтуерната фирма CyberLink („Кибер линк“). Правилата за поставянето на рекорда предвиждали 5-минутна почивка на всеки час. По време на маратона рекордьорът гледал някои от любимите си сериали, сред които са „Игра на тронове“, „Зоната на здрача“, „Бойна звезда: Галактика“ и др. В последния ден от изпитанието на Алехандро Фрагосо започнали да му се губят часове. Според лекарите организмът се адаптирал така, че да се отдава на „микросънища“ поради голямата умора.

Екипът на нашата телевизия поздравява на днешния ден всички свои зрители!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)