618x423

210 млн. лв. кредити за български стартиращи, малки и средни компании

06 октомври 2019

210 млн. лв. под формата на кредити при преференциални условия и изисквания за кредитно обезпечение ще бъдат предоставени на български стартиращи, малки и средни компании.

Средствата ще бъдат разпределени от „Уникредит Булбанк“, която подписа с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) споразумение за увеличаване на кредитирането на малки и средни предприятия (МСП). 50% от кредитния риск на предоставяните инвестиционни и револвиращи оборотни кредити ще бъде гарантиран по силата на програма COSME.

Гаранционна схема COSME е подходяща за всички малки и средни предприятия, работещи в широк спектър от икономически сектори. Фокус в програмата са и стартъп компании, които са в начален етап на развитие и се нуждаят от финансиране за своята дейност чрез конвертируем заем.

Гаранционното споразумение ще ни даде възможност за допълнителна подкрепа на българския малък и среден бизнес. Този бизнес сегмент се адаптира по-добре към променящите се пазари, притежава голяма и креативност и гъвкавост и допринася значително за цялостната икономическа среда. Смятаме, че с партньорството ще стимулираме предприемачите да развиват нови проекти не само на местни, но и на други европейски пазари“, коментира при подписването с ЕИФ, Теодора Петкова, председателят на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на „УниКредит Булбанк“.

Главният изпълнителен директор на ЕИФ Пиер Луиджи Джилберт от своя страна коментира, че рамковото гаранционно споразумение ще подобри условията в приблизително хиляда малки и средни компании, които търсят финансиране на техните бизнес планове. „Споразумението ще засили конкурентоспособността на МСП-тата, които са най-важният сегмент от българската икономика, двигател на икономическия растеж и разширяването на работни места и иновации“, каза Джилберт.

Настоящото споразумение за финансиране е осъществено благодарение на Гаранцията, която е предоставена от COSME и Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), създаден по силата на Плана за инвестиции за Европа. Целта на ЕФСИ е да подпомогне финансирането и прилагането на продуктивни инвестиции в Европейския съюз и да се осигури нарастването на достъпа до финансиране.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)