биологичното разнообразие

25 години авктивност в полза на биологичното разнообразие

22 май 2018

На 22 май светът отбелязва Международния ден на биологичното разнообразие. През 2018 г. година се навършват 25 години от началото на тази инициатива, поставена с влизането в сила на конвенцията за биологичното разнообразие. Точно това е и темата тази година – отбелязването на 25 години активност.

Снимка: cbd.int

Снимка: cbd.int

Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие e отворена за подписване на 5 юни 1992 г. в Рио де Жанейро и влиза в сила от 29 декември 1993 г. Тогава е взето решение тази дата да бъде и Международен ден на биологичното разнообразие.

На 20 декември 2000 г. Общото събрание на ООН гласува нова дата – 22 май, тъй като много страни-членки на Конвенцията срещат трудности при организирането и отбелязването на този ден, поради редица други празници около 29 декември.

Така от 2001 г. Международният ден на биологичното разнообразие се чества на 22 май.

През февруари 1996 г. България ратифицира Конвенцията и става равноправна страна-член през юли същата година. Страните, приели тази конвенция, работят за значително намаляване на загубата на биоразнообразие в глобален, национален и регионален мащаб, включващо и борбата с бедността и подобряване на условията за съществуване на всички форми на живот на Земята.

публикацията подготви: Силвия Аризанова
снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)