Violence_against_women

25 ноември е Международния ден за борба с насилието над жени

25 ноември 2015

По този повод в Народното събрание от 11.30 ч. в кулоарите ще бъде поставено началото на кампанията на Български фонд за жените „#Всеки четвърти: виж истинското лице на насилието”, която е част от световните „16 дни на активизъм срещу насилието над жени”.

Събитието ще бъде открито от председателя на парламента Цецка Цачева, посланика на Великобритания Н.Пр. Ема Хопкинс, народните представители Мариана Тодорова и Светлана Ангелова. Надежда Дерменджиева, директор на Български фонд за жените, ще представи идеята и каналите на кампанията, както и специалния видео клип, който ще бъде премиерно излъчен на събитието.

Според статистиката на неправителствените организации, представена от „Български център за джендър изследвания“ за 2014 година, всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие, като се наблюдава тенденция към увеличаването на тежките случаи. Освен това се увеличават не само случаите на домашно насилие в малките населени места, но и тези на насилие над възрастните хора и малки деца.

Международният ден за елиминиране на насилието срещу жените е инициатива на ООН за премахване на насилието (изнасилване, домашно насилие и др.), упражнявано върху жени. 25 ноември е обявен за такъв ден с Резолюция 54/134 на Общото събрание на ООН от 17 декември 1999 г. ООН приканва правителствата, международните организации и НПО-та да организират дейности, които да повишат общественото внимание към проблемите на този ден до международна загриженост. Жените по света са обект на насилие, като размера и истинския характер на този проблем, често остава скрит. Активистките от различни организации отбелязват 25 ноември, като ден срещу насилието, още от 1981 г. Тази дата води началото си от жестокото убийство през 1961 г. на трите сестри Мирабал, политически активистки в Доминиканската република, по заповед на доминиканския диктатор Рафаел Трухильо (1930-1961). /БГНЕС

снимка: thestar.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)