25 хиляди души спасяват френски замък за Коледа (видео)

29 декември 2017

Инициатива за спасяване на рушащ се замък от XIII век, намиращ се в Западна Франция, надмина всички очаквания – близо 25 хиляди души от 115 страни станаха негови съсобственици, след като събраха чрез краудфъндинг кампания над 1,6 милиона евро, съобщи Франс прес.

За да придобият „своето“ парче от двореца или да направят оригинален подарък за Коледа на свой близък, хора от цял свят платиха по 50 евро, а за още 1 евро отгоре някои от тях станаха акционери в компанията, която е в процес на основаване и която ще се погрижи за реставрацията му.

2111513901

Замъкът Мот Шандание във Франция стана собственост на 25 000 души от цял свят

Асоциацията „Осинови си замък” събира сумите, с които да купи замъка „Мот Шандение” във Франция и да го реновира. „Приятелите” на шатото, както наричат себе си членовете на асоциацията, планират да реставрират рушащия се имот. Сред тях има хора от 45 националности.

 

Дарителите са основно от Франция и САЩ, но освен тях има хора от Афганистан, Буркина Фасо и Перу, дали своя принос за спасяване на замъка „Мот Шандение“ – обграден с воден ров, но останал без покрив и обрасъл в трева и дървета.

Сградата бе закупена от предишния й собственик за 500 хил. евро, а останалите събрани средства ще бъдат използвани за реставрацията й. Сред дарилите средства преобладава идеята тя да бъде превърната в артистично пространство.

/БТА/

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)