213-880x495

252 разрешения за строеж в София за 2017 г.

22 май 2018

252 разрешения за строеж на сгради са издадени от Направление „Архитектура и градоустройство“ (НАГ) към Столична община през 2017 г. 390 са заповедите за премахване на незаконни строежи. Принудително са премахнати 48 строежа, от които 17 са били незаконни, а 31 са били застрашени от срутване. Това стана ясно по време на отчета на главния архитект на София Здравко Здравков по повод две години от встъпването му в длъжност.

„Борихме се с хартиената фабрика, която ни притиска. В София се строи изключително интензивно, а всички искат нещата да се случват бързо“, каза Здравков. Той допълни, че дейността на НАГ е изключително публична и всички издавани административни актове са публикувани на сайта.

TON_5858

Ситуацията при брандирането на фасадите на сградите е такава, че градът е заприличал на битпазар, заяви главният архитект и допълни, че то трябва да бъде намалено.

Миналата година беше проведен международен архитектурен конурс за превръщането на бившата топлоцентрала на НДК в център за независими изкуства и култура. Той е спечелен от млад колектив от Бургас и до края на годината трябва да започнат строително-монтажните работи по реконструирането на сградата, съобщи Здравков.

Предстои и конкурс за концептуален архитектурно-градоустройствен проект за площад „Света Неделя“,като желанието на главния архитект е той да бъде освободен от паркираните автомобили.

Главният архитект на София Здравко Здравков

Главният архитект на София Здравко Здравков

Здравко Здравков коментира и информацията в медиите от миналата седмица за образуваното срещу него наказателно дело от Софийската апелативна прокуратура заради отказа му да изпълни съдебно решение, което позволява строеж на небостъргач в кв. „Стрелбище“. Той заяви, че не е викан в прокуратурата, за да дава обяснения и допълни, че е разбрал за делото от медиите.

Строителната компания НИКМИ, която иска да построи 43-етажна сграда върху терен за озеленяване в квартал „Стрелбище, подаде сигнал в прокуратурата срещу неизпълнението от страна на главния архитект на решение на Върховния административен съд  от края на 2016 г., като допусне промяна на подробния устройствен план за парцела на компанията. Заради отказа да изпълни това решение Здравков бе глобен два пъти от съда – веднъж с 1000 лева и втори път с още 13 000 лева.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)