77-880x586

26 юни – Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици

26 юни 2020

На 26 юни отбелязваме Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици. Тази дата е определена с резолюция от Общото събрание на ООН през 1987 г.

Употребата на наркотици засяга всички – отделния човек, семейството и обществото като цяло. Целта е този ден да обедини хората по света в борбата с наркоманиите.

Наркоманията се приема за болестно състояние, предизвикано от взаимодействието на организма с психоактивното вещество – наркотик, в резултат на което той изпитва непреодолима потребност за постоянен или периодичен прием на веществото.

Взависимост от използваната дрога могат да се наблюдават различни отклонения от обичайното състояние – поведенчески, физически и психични. Най-честите поведенчески проблеми са промяна на дневния режим (сън, храна, различна приятелска среда, бягство от училище или работа).

Физическите проблеми могат да се изразяват в недоспиване, загуба на сили, проблеми с нервната система и мозъчната дейност, кожата, косата и зъбите. Най-разпространените психични проблеми при наркозависимост са раздразнителност, агресивност, разсеяност, по-слаба памет.

Открита е анонимна, безплатна Национална телефонна линия за консултации и насочване по въпросите на зависимостта към наркотични вещества и алкохол. Телефонът е 0800 133 22. Обаждания се приемат от понеделник до петък, от 14.00 до 19.00 часа.

Основната цел на консултативната линия е да подобри достъпа на хора със зависимост и техните близки от цялата страна до информация, консултиране и насочване към програми за лечение и психосоциална рехабилитация, чрез:

-          Консултации по въпроси, свързани с рисковете от употребата на психоактивни вещества;

-          Помощ и подкрепа в предприетите от клиента стъпки към промяна;

-          Кризисни интервенции;

-          Насочване към програми за лечение и психосоциална рехабилитация, функциониращи на територията на страната.

публикацията подготви: Силвия Аризанова
снимка: pixabay.com

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)