Heart-Health

29 септември – Световен ден на сърцето

29 септември 2017

По традиция, на 29 септември всяка година Световната кардиологична асоциация чества Световния ден на сърцето. Неговата цел е да информира хората по света за опасността от сърдечни болести, високата смъртност, до която водят, и начините за превенция. В България Световният ден на сърцето официално се организира от Дружество на кардиолозите (ДКБ) в сътрудничество с БЧК.

Сърдечно-съдовите заболявания продължават да са най-честият убиец в световен мащаб. Все повече спада и възрастта на засегнатите.

Най-малко 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания и инсулт обаче могат да бъдат избегнати чрез контролиране на рискови фактори като тютюнопушене, вредна употреба на алкохол, голям прием на сол, липса на физическа активност и повишено кръвно налягане. Според данните изнесени миналата година със сигурност над 60% от смъртността в България се дължи на сърдечно-съдови заболявания.

Основният убиец у нас са сърдечно-съдовите заболявания с основните си две фатални проявления каквито са миокардният инфаркт и мозъчният инсулт.

Спецификата е, че у нас, за разлика от другите европейски страни, са повече инсултите в сравнение с инфарктите. Средно по статистика в България има около 12 000 – 13 000 инфаркта и между 25 000 – 30 000 инсулта, тоест два пъти повече.

Смъртността от двете заболявания, ако не се лекуват навреме и правилно, е гигантска – надвишава 25%. Така една четвърт от засегнатите умират, а останалите, които оживяват, най-често са стават инвалиди в тежка форма.

За съжаление, все още сме в челните места по сърдечно-съдови заболявания и смъртност, и специалистите казват, че това сочи, че голяма част от нас продължаваме да живеем нездравословно.

Така все още близо 44% от населението у нас са пушачи, дори и сред лекарското съсловие има хора, които пушат.

Сърцето трябва да се тренира. Това означава, че ежедневно всички ние се нуждаем от умерена двигателна активност. Физическите упражнения са много важни за тренирането на сърдечния мускул, защото така при всяко съкращение сърцето изтласква по-голямо количество кръв и до всяка клетка в нашето тяло достига повече кислород. По този начин се подобрява работата на сърцето – изтласква необходимото количество кръв, като бие по-бавно. Разбира се физическите натоварвания трябва да бъдат съобразени с индивидуалните възможности на човек – здравословно състояние, физически възможности, възраст и др.

Безсънието е проблем, който също води до сърдечни проблеми, тъй като се повишава кръвното налягане. Ето защо, за да е здраво сърцето ни се нуждае от грижи, спокоен и възстановяващ сън.

Ако искаме да сме здрави можем да направим малки, но важни стъпки в тази посока, а именно ежедневна и умерена физическа активност, здравословно хранене, елиминиране на вредни навици, пълноценна почивка и максимално щадене от стрес и преумора и не на последно място да си доставяме възможно най-много приятни емоции.

снимка: bodyfitnt.com.au

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)