gallery-1518521479-romantic-table-for-two

3 правила на етикета за перфектната маса за гости

25 февруари 2018

Да подредите перфектната маса и да впечетлите гостите си не е никак лесна работа. Всъщност, може да се окаже и лесна, но трябва да спазите ето тези 3 правила на етикета, за които ни съветва експертът по етикет Уилям Хенсън:

1508771647-1508755543-dinner-party-table-setting1. Когато гостът ви пристигне и се приближи към трапезарията, трябва вече всичко да е подредено предварително. Виждайки, че масата е спретнато и чиста, това ще ги успокои, че храната, която ще последва, ще бъде добра. Преди да се докоснете дори до приборите за хранене, поставете столовете около масата така, че да е удобно за гостите, разпределите ги  равномерно. Ако не използвате покривка за маса, трябва да поставите подложки и те трябва да бъдат поставени на около 15 сантиметра от ръба на масата. Декорациите, които сте избрали трябва да са поставени така, че да не пречат – обикновено в средата на масата, за да я изпълнят визуално и да не стои празна. Ако слагате свещи, то трябва задължително да са запалени. Свежите цветя са направо наложителни – дори едно стръкче.

gallery-1518521033-high-angle-view-of-food-and-place-setting1508771851-syn-del-1481290766-table-setting-plate2. Поставянето на приборите за хранене е много важно и те трябва да са подредени по правилния начин. Броят им трябва да отговаря на броя на блюдата и да не изпадате в ситуация да добавяте нови прибори. Всички ножове и лъжици са поставени в дясната страна на чинията, а вилиците са разположени вляво. Проверете дали са без петна: съдовете за миене могат да оставят водни знаци по тях, затова използвайте леко влажна чиста кърпа, за да ги полирате. 

gallery-1518523082-banquet-restaurant-table

3. Чашите се поставят в последния момент, преди идването на гостите, за да не събират прах.  Чашите  се поставят в горния десен ъгъл на всяка една персонална композиция,  точно над ножа. Внимавайте за пръстови отпечатъци по тях – стъклото трябва да създаде усещане за ефирност и чистота. Използвайте чаши със столче – те са изискани и красиви.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)