DSC_0001

30 години Коледен маркет във Виена

02 декември 2015

Виена е най-добрият град за живеене. Вече 8 години в престижната световна класация, австрийската столица печели или първо или второ място. И това не е никак случайно. Всеки, който е имал възможността да се докосне до културното, историческо и музикално очарование на Виена, знае защо е този приз. Към това следва да се прибави и отличните социално-битови, комуникационни и еко условия на живот. В последно време австрийската столица стана център на редица световни събития, които я ситуираха още повече на водещи позиции в световната листа на дестинациите.

DSC_0006

Но днес, причина да посетим отново красива Виена е предстоящата Коледа. Всеки християнски град по света се старае да се „нагизди“ за красивия празник, но Виена го прави по най-забележителния начин. Изобилие от светлини, украси, нежна класическа музика, звучаща от всеки ъгъл, горещ пунш и глю вайн (греяно вино), аромат на канела и… Коледа!

DSC_0120

Всяка година на красивия площад пред готическата сграда на Кметството се провежда най-бляскавия, романтичен и неповторим коледен базар. Паркът се преобразява, а дърветата се обличат в светлини… Вълшебство! Коледно вълшебство! Всяко от дърветата има собствена светлинна премяна – едното е с алени сърца, второто с китари, третото с мъфини…Не е изненада, че малки и големи трудно откъсват очите си от романтичните светлини.

DSC_0078

Тази година Коледният маркет е по-специален, защото се навършват 30 години от първото му издание. Вече три десетилетия, площадът на Rathhaus /кметството/ е свидетел на декемврийската треска в най-красивото време на годината – дните преди Рождество Христово.

DSC_0135
Има още един специален детайл в тазгодишното издание и това са светлините на Коледното дърво. За първи път те са в синьо, бяло и червено, пресъздавайки френското знаме и изразявайки съпричастност към трагичните събития от ноември в Париж.

DSC_0054

DSC_0051

Малките дървени къщички, подредени в стройна редица преливат от ръчно изработени коледни играчки, захарни бонбони и пръчки, джинджър сладкиши, вкусни вурстчета и димящ пунш. Навсякъде звучат романтичните коледни песни, засвирени от латерни и играчки, а очите на малките гости и посетители на това вълшебство светят.

DSC_0178

Тази година се очакват рекорден брой посетители на Christmas Market – над 4,5 милиона! Самите виенчани обожават да прекарват вечерите си под изкрящите светлини, а туристи от цял свят се стичат с удоволствие, за да усетят предколедната треска и настроение.А горещият пунш на първата къщичка в ляво е най-вкусен – с много канела и вкус на ябълка! Не пропускайте да си купите и нова играчка за елхата – нали традицията повелява да освежим всяка година елхата си с поне една нова украса.

DSC_0097

DSC_0108

DSC_0112

Горещо ви препоръчваме колекцията на къщичката, в дъното на десния коридор. Сигурни сме, че трудно ще си изберете коя от всички играчки за елхата да си купите и освен това искрено ще се забавлявате с познати персонажи от приказки и изобщо от детските дни.

DSC_0028

Ловци на кошмари, дървени играчки, светещи китари, шапки /задържителни във ветровита Виена/, канелени сладкиши… Всичко това е представено пред вас и е наистина неустоимо. Толкова, че наистина не знаеш кое точно да избереш  и занесеш у дома.

DSC_0064

DSC_0058

Особено очарование имат ръчно рисуваните лампи и свещници. Те са в няколко вариации и тематики, но всички са незабравими. Белите ръчно рисувани лампи и свещи се появяват за първи път и определено са хит сред покупките…

Най-най красивият Коледен базар. И това изобщо не е пресилено!

текст: Валерия Симеонова
снимки: Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)