3500 окултни ръкописа ще бъдат дигитализирани, благодарение на Дан Браун

21 декември 2017

Щедро дарение на Дан Браун от 300 000 евро на библиотека Ритман в Амстердам или известната също като Bibliotheca Philosophica Hermetica, ще позволи дигатилирането на редица ръкописи. Сред тях са такива от преди 1900 г., свързани с алхимия, астрология, магия и теософия. Това включва и известните Corpus Hermeticum (1472 г.), труда на Джордано Бруно Spaccio de la bestia trionfante (1584 г.), първата печатна версия на дървото на живота (1516 г.) и др.

Дан Браун

Снимка: ritmanlibrary.com

От библиотеката отбелязват, че Дан Браун е голям почитател на тази институция и докато е писал романите си „Изгубеният символ” и „Ад”, често я е посещавал. Той е дарил част от приходите си от най-продаваните му романи на библиотека Ритман. 15 000 евро са дарени и от холандския принц Бернхард. Това ще позволи една от най-важните колекции от около 3500 ръкописа да бъдат дигитилирани и бъдат публикувани онлайн в архива „Hermetically Open”.

На този етап може да бъде изтеглено ръководство от 44 страници и да се гледа видео за това как книгите ще бъдат транспортирани, цифровизирани и качени в интернет. Библиотеката притежава над 20 000 тома за мистицизъм, духовност, религия, алхимия, гностицизъм и др.

Превод и редакция: Силвия Аризанова

Снимка: ritmanlibrary.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)