Любов към животните - куче

4 октомври – Световен ден за защита на животните

04 октомври 2019

Днес е 4 октомври – денят, в който хиляди природозащитници по цял свят и организации за закрила на животните отбелязват Световния ден за защита на животните. Началото му е поставено през далечната 1931 г. от участниците в международен конгрес на еколозите, проведен във Флоренция.

Датата е избрана и заради католическия празник, посветен на св. Франциск – покровител на животните и природата. Въпреки това в отбелязването на този ден се включват и много хора, изповядващи различна религия и с всевъзможни политически убеждения. Онова именно, което ги обединява, е уважението и любовта им към животните; желанието им да изразят благодарност към онова, на което ни учат те.

hedgehog-3703244_960_720

Факт е, че в много далекоизточни храмове, църкви и синагоги по света се четат благословии. От друга страна организациите за защита на животните използват празника, за да насочат вниманието на хората по света към бедстващото състояние на животинския свят на нашата планета.

Незлобливост, благодарност, вярност, саможертва, преданост, кураж и великодушие – все качества, с които по-малките ни събратя на тази планета обогатяват живота ни и ни правят по-добри и състрадателни.Животът е пълен с примери за благородството и всеотдайността на животните. Помните ли трогателната история на Хачико – преданото старо куче, очаквало завръщането на стопанина си цели 7 години след неговата смърт? Ами онази разтърсваща история за Бим черното ухо? Да не забравяме и вълнуващите послания в книгите, разказващи за безрезервната обич, преданост и вярност, на които животните са способни. Романи, оставили незаличим отпечатък в съзнанието и сърцата на не едно поколение („Дивото зове”, „Майкъл, братът на Джери”, „Червеното пони”, „Лъвицата Елза“, „Кучешко сърце“,“Серенгети не трябва да загине”).

jay-548381_960_720

По най-последни данни повече от 1/3 от видовете бозайници на Земята са под реалната заплаха от изчезване! И виновни за това сме ние, хората. Така, за съжаление, човечеството продължава да губи и най-хубавото в себе си – единението си с природата… Хуманното отношение към животните е демократична ценност, възпитаваща преди всичко човека в разум, отговорно и толерантно отношение към всичко, съществуващо около него. Хармоничното съжителство между хората и природата е причина и за душевното ни равновесие.

Всички страни по света познават проблема с бездомните животни. Множество изследвания посочват групите фактори, които имат въздействие върху продуциране на популация им, както и начините за нейния контрол. Проведени са най-разнообразни опити за регулиране на животните: от тяхното излавяне и избиване, до настаняването им по приюти. Всички те завършват с неуспех поради некомплексните мерки, които се прилагат.

Ниската природозащитна и етична култура на гражданите и социално-икономическата среда на живот са основните фактори за бумът на бездомни животни в посткомунистическите страни. Параметрите на тези фактори се намират в самата среда на преживяване на безстопанствените животни – ниска градска хигиена, водоеми, развалини в градовете, дълго продължилото бездействие на властите. Естествена човешка реакция на милосърдие е храненето на тези животни, когато се сблъскваш с тях ден след ден. Така дългогодишното им съществуване между хората, направи тези животни слабост на много от нас.

raccoon-3538081_960_720

КАКВО МОЖЕ ДА НАПРАВИ ВСЕКИ ОТ НАС:
Не наранявайте животно или птица. Ако видите такова в беда, помогнете им или потърсете помощ.
Не унищожавайте гнездата на птиците и техните местообитания. Не вземайте яйцата им и техните малки.
Не изоставяйте животно на улицата.
Поговорете с децата си на тема „защита на животните“ и чуйте техните разсъждения!
Организирайте открит урок в училище, подходящи са часовете на класния ръководител.
Посетете Общинския приют и осиновете куче или котка!

КАК МОЖЕМ ДА ПОМОГНЕМ:
Сигнали за пострадали застрашени видове птици или животни, може да се подават в съответната Регионалната инспекция по околна среда и води.

Четвърти октомври е само един ден – заедно можем да направим всеки ден Световен ден на животните.

по материали на ladyzone.bg, posoki.com
снимки: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)