Perfect_house_Juri_Troy_-_House_under_the_oaks_interior

4-те най-добри зимни къщи в Европа за 2017 година (част 1)

26 ноември 2017

Дори без да надничате през прозореца, домът може да разкрие много – не само за жителите му, но и за тяхната национална култура. В цяла Европа променящите се идеи за това как да проектирате перфектния дом, ни разказват местните истории за развиващия се начин на живот, ценности и перспективи. И така – класация на най-интересните зимни къщи в Европа за 2017 година и тяхното излъчване:


Дания: Домът излъчва светлина!
В Дания, където най-дългият ден от годината е с около 10 часа,  всичко е подчинено на светлината. Поради нейната липса.  „Има културно приемане при нас, че ще стане тъмно – това състояние предизвиква много емоции. Ето защо издирваме всякаква възможна светлина“, казва датският архитект Сигурд Ларсен, дизайнер на покривната къща в Копенхаген, финалист на наградите.  Любовта към светлината е в основата на нейния дизайн.


Къщата на покрива е проектирана така, че да улови едновременно пряка и непряка слънчева светлина и да я превърне в непрекъснато променящо се преживяване при ходене през последователността от стаи“, казва Ларсен. Но вместо да се бори с нощта с „наводнение“ от изкуствена светлина, Ларсен разгръща малки островчета за осветление – висящи висулки и малки лампи за настолни, за да осветяват специфични области, създавайки това уютно и интимно усещане.

„Тази идея, че естествената и изкуствена светлина трябва да имат различни знаци, а не да се имитират, е неразделна част от скандинавските интериори“ казва Ларсен

Австрия: Ниска енергия, висок дизайн!

В Австрия съществува ясната тенденция баните и кухните също да преминат от сервизни в обитаеми и пространствено полезни  жилищни помещения. Кухнята вече е социалния център на къщата, а идеите за хола се променени.
Нашите клиенти започнаха да обсъждат:“ За какво се използва жилището? “ казва архитектът, базиран в Виена, Джури Трой, чиято фирма стои зад редица награди, сред които House Under The Oaks, награда за ултра ниска пасивна енергия за домашна концепция Hutten и други. „Конзолната дървена рамка под дъбовете“, така се нарича зимната къща на Трой.

„През 70-те и 80-те години търсехме социалните и живописни пейзажи за дивана в хола – там се лепяха всички в един дом – и обитателите и гостите. Но хората вече не харесват това днес. Днес в австрийските домакинства жилищната площ и хола е предимно уютно частно пространство само за семейството, а кухненската маса или трапезарията е мястото, където всички се събират, включително гостите. Хората са по-селективни за това в какво пространство да общуват – къде искат да взаимодействат със социалните медии и къде искат да се срещнат физически“, казва Троя.

Простотата на интериорния дизайн върви ръка за ръка с изчистените дървени рамка, които изобилстват като акцент и детайл . Увеличаването на разходите е основна сила за промяна в начина, по който домовете в Австрия са проектирани днес. Работейки с по-малки бюджети, австрийците са принудени да пестят и да мислят по различен начин. В House Under The Oaks и други проекти, решенията включват намиране на двойни роли за стаи, гъвкави отворени пространства, които могат да се променят просто чрез плъзгащи врати и интегрирано съхранение.
Заедно, те създават по-чисти жилищни пространства, които са по-лесни за очите. Трой нарича това „преливане на оптични влияния“, така, че хората от всеки кът да имат изглед към открито.“

Очаквайте и вторите две решения от класацията за най-добрите зимни къщи в Европа за 2017 година…

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)