fb_2fb6da5d39b1bd52b766d17ae9848131

5 болести, причинени от завист

17 януари 2020

Завистта е и един от седемте смъртни гряха в християнството, точно поради тази причина то води и до душевно и в много ситуации до физическо самоунищожение. Франсис Уилкс в книгата „Интелигентните емоции” припомня, че латинската дума за завист invidia има смисъл на зло,а в християнската религия е описана като най-смъртоносния от седемте смъртни гряха, заради способността да разяжда. Той пише още: „Завистта включва и елементи на гняв, алчност, омраза, негодувание, самота, депресия. Човек в лапите на завистта се чувства пренебрегнат и смята, че живота е крайно несправедлив. Той роптае срещу този, на когото завижда, и често се случва истински да го намрази.“

Душата влияе на тялото и причинява различни болести. Ако изпитваме неспокойство, злоба, завист, ревност -  всичко това рефлектира на духовно ниво и организмът боледува. В това са вярвали древните лечители, а психолозите твърдят днес, че болестите се „раждат” първо в мозъка на човека.

Sad girl with friends

Ето какви болести причинява завистта:

1. Срив на имунната система. Доказано е, че завистта, отрицателните емоции, непрекъснатото надничане в успехите на другите, взирането в проблем и грешки извън нас води до неудачно мислене и поведение, а то най-силно срива имунната система. Това става предпоставка освен за трайно неразположение, също води и до лесна зараза с вируси и постоянни настинки. Честа ангина, болки в гърлото, затруднено дишане, включително и алергии – всички тези симптоми са знак, че човек е претоварен с отрицателни емоции. .

2. Упорито главоболие. Препълването на мозъка с негативни мисли, отрицание и най-вече завист води до главоболие. Подобно главоболие има пълния шанс да стане системно, ако продължава да се храни със завист и злоба. Вземането на лекарства за преодоляването му, пък, от своя страна води до зависимост към медикаменти, съответно натоварване на стомаха и черния дроб.

3. Болестите на болния стомах предвещават грешки в миналото и нежелание да се поеме отговорност за настоящето. Нежеланието да признаем чувството на омраза, ненавист, завист и страх водят до различни стомашни разстройства.

4. Проблемите с гръбнака се случват при хора, които се пренатоварват допълнително, които са  прекалено взискателни към себе си и завиждат. Схващания, плексити, непрекъснати болки в гръбнака водат до дискомфорт, а често и до трайно заболяване.

5. Страдащите от безсъние по принцип са далеч от живота, не успяват да признаят негативите в съществуването си и неумението да правят точни изводи от различните ситуации. И макар безсънието да не е определяно като болест, според учените то е причина за редица заболявания. Проблеми с краката, ставите, прасците, също така болки в шията и врата, болки в зъбите и венците – всичко това често е следствие на безсънието.

И както се казваше някъде… и днес завистта продължава да върви по света и да трови човешките души. Не бива да забравяме, обаче най-важното – че противоотровата я притежава всяка една от нас. И помнете- от завистта не може да ви спаси никой. Вие сте единственият си спасител!

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)