inside

5 велики жени и техните брошки

01 септември 2015

Всички останали бижута, без значение колко са красиви, си знаят мястото. Колието украсява шията, обеците – ушите, гривната – китката. Само брошката може да е навсякъде. На гърдите – като Орден за заслуги, на ревера – като значка на победител, в горната част на джоба – като емблема за принадлежност към аристократичен клуб. Но дали с това се изчерпват възможностите на брошката? Тя е творческа, тя е независима, тя решава, къде трябва да бъде, тя пътува и избира – точно като една истинска жена в ерата на джет-сета.

Великите жени носели брошки Van Cleef & Arpels, не за да покажат, че не са на по-ниско ниво, а за да докажат на света, че са особени,  изключителни, притежаващи не само чувство за стил, но и чувство за хумор. Диамантената брошка може да украси по един невероятен начин семпла рокля, но може да бъде и в тъмната коса на Джаки Кенеди, или да се превърне в основен акцент в нейните перлени нанизи. Брошката блести по прекрасен начин върху вечерна чанта или дори върху обувките на Уолис Симпсън, херцогинята на Уиндзор.

Брошките държат пера върху шапките, украсяват кока, красят ръба на роклята, къпят се в кожи. Напомнят на пера на жар-птици, магически цветя, пеперуди и водни кончета, разказват истории за феи и балерини. Пред всички останали шедьоври, обаче, се нареждат брошките на Van Cleef & Arpel – те изпълняват винаги соловата партия. Нищо чудно, че са любими на Мария Калас.

Брошката е единствена по рода си измежду всички бижута, защото тя е в състояние да говори с гласа на жената, която я носи.

24

Рение ІІІ и Грейс Кели по време на визита в Белия дом

25

Брошката на Грейс Кели – Fabienne, 1954, Van Cleef & Arpels

26 27

Принцеса Лилиан де Рети – брошка „Кестеното листо” 1952, Van Cleef & Arpels

28 29

Сорая Есфандиари Бахтиари  - брошка “Мимоза” 1948, Van Cleef & Arpels

30

Грейс Келис брошка “Daisy”, Van Cleef & Arpels

aa91b4ee4d498c207fca9ba98e94336f

32

Брошка от личната колекция на Мария Калас 1967, Van Cleef & Arpels

Снимки: Архив, Van Cleef & Arpels

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)