социалните мрежи

5 неща, за които да внимаваме в социалните мрежи

25 януари 2019

На 25 януари отбелязваме Световния ден на средствата за масова информация. В това число влизат всички медии – телевизия, радио, вестници и интернет сайтове, а все по-често новините научаваме от социалните мрежи. Това води до по-бързо информиране, но и до по-голяма опасност от манипулиране с фалшиви или подвеждащи и не дотам добре проверени „новини”.

Затова бъдете внимателни и мислете преди да се доверите на каквото и да било. Учете и вашите деца да мислят, анализират и сравняват, преди да приемат информацията на готово. За това в най-голяма помощ са образованието, четенето на книги, дори пътуванията, които разширяват гледната точка и т.н.

Съществуват много неща, за които трябва да внимавате в социалните мрежи, но все от някъде трябва да се започне – затова ето 5 от тях:

1. Обърнете внимание на изписването на сайта – дали е някой, който познавате. Много често фалшите новини се поднасят от сайтове с изписване от сбор от букви и цифри без смисъл, но има и други. За всеки случай съветваме ви да се информирате от медии, които познавате.

2. Ако ви звучи нещо в заглавието съмнително – напишете го в Гугъл и проверете. Ако е толкова важно, макар и невероятно, тази информация ще бъде споделена и от други. Добре е да проверите и на чужд език, защото може още да не се е появило на български.

3. За да получите достоверна информация, не се водете само по заглавието, а прочетете цялата статия преди да коментирате. Защото така рискувате да не разберете правилно за какво става дума. Не забравяйте, че често заглавията на журналистите целят да провокират.

4. Обърнете внимание кой споделя новината – дали е страница на медия, приятел, който цитира медия или просто снимка или изписан текст. Ако се разровите – може да стигнете до първоизточника или например да откриете, че това не се отнася до българската действителност, а до тази в друга държава. Имайте предвид, че снимки се подправят много често с фотошоп с цел пропаганда, особено покрай наближаването на избори, в услуга на някой или с цел да се „спами” и разпространява. Разбира се всички обичаме да се забавляваме със забавни колажи, те също могат да съдържат истини, но не ги приемайте едно към едно. Много често забавни снимки се разпространяват с едно и също в превод на различни езици.

5. Вижте датата на публикуване. Много е възможно това, което се пресподеля за кой ли път, вече да не е актуално. Подобна е ситуацията с изгубени домашни любимци например – когато споделяте снимка, прочетете коментариите под оригиналния пост и разберете дали вече не е намерено.

Бъдете бдителни какво ви поднасят в пространството на социалните мрежи. Не позволявайте да ви манипулират и прекарвайте през вашия опит и знания всичко, което четете. Възможно е всеки да бъде подведен в даден момент, затова важно е именно увеличаването на личните ви познания и опит, четете книги.

Вижте още: Вниманието в социалната мрежа действа като шоколад

автор: Силвия Аризанова
снимка: pixabay.com

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)