Аерофобия

5 причини да прочетете „Аерофобия”

24 септември 2018

Аерофобия означава страх от летене. А какво поражда този страх може да откриете в стихосбирката със същото заглавие на младата поетеса Златина Тодорова. Тя включва 38 стихотворения, в които авторката си излива душата. Не са много хората, които обичат да четат подобни произведения. Още по-малко са тези, които са единни за начина, по който възприемат стиховете на един или друг поет. Но в тях има красота и израз, несравним с всичко останало и си заслужава да разгърнете от време на време нечия стихосбирка.

„Аерофобия” излезе от печат в началото на лятото. Авторката е едва на 24 години, но впечатлява със собствено и нестандартно изразяване и стихове, над които често се налага да се замислиш, за да можеш да вникнеш в тях. Някои думи достигат с лекота до читателя, други имат нужда от обмисляне и препрочитане, за да разбереш речника и преживяванията на младостта. Има случаи, в които мелодичността се губи за момент, но има стихове, които се изливат като песен. Книгата е с великолепно оформление и корица, дело на Евгения Войнова.

Тук може да чуете стихотворението ,,Искам“ на Златина Тодорова, прочетено от Искра Ангелова.

Златина Тодорова на представянето на нейната стихосбирка през юни тази година Снимка: La fée/Facebook

Златина Тодорова на представянето на нейната стихосбирка през юни тази година
Снимка: La fée/Facebook

Има поне 5 причини да прочетете тази стихосбирка. Вие ще прецените дали е за вас.

1. Това не е книга, която ще отвориш, прочетеш и оставиш с лекота. Понякога изпитваш нужда да се върнеш назад и да препрочетеш написаното. Има някакво усещане, че остава нещо скрито, което ти се иска все пак да разбереш.

2. Въпреки младостта на авторката, стихотворенията са много грамотно написани, адресирани са към хора с по-богата обща култура. Златина Тодорова има собствен стил на изразяване, нестандартен и все пак увлекателен.

3. Стихотворенията разказват истории и има нишка, която ги свързва. Те не само са продиктувани от вътрешни чувства и емоции. Последните са в плетени в истински истории, в които чeсто присъстват летища, раздели и загуби. Те вълнуват, защото всеки се е сблъсквал с подобни преживявания. Много силно се усеща чувството на самота и болката по нещо отминало безвъзвратно.

4. Много е интересна гледната точка на младия човек към чужбина и усещането как тя отнема близки и любови. Свикнали сме да мислим за раздялата при пътуване в чужбина, като нещо, което се случва между родители и техните деца. А как се чувстват връстниците на тези заминали деца, техните приятели и любими?

5. Ако разгърнете страниците на „Аерофобия” ще можете да се запознаете с творчеството на една млада българска поетеса, която прави дебюта си в литературата и тепърва ще има възможност да развие таланта и уменията си. Ще се докоснете до възгледите на младите днес и как те възприемат този забързан, глобален и технологичен свят. Различната гледна точка винаги обогатява.

 Вижте още: 5 причини да прочетете „Оковите на скръбта”

автор: Силвия Аризанова
снимка: La fée/Facebook

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)