„Оковите на скръбта”

5 причини да прочетете „Оковите на скръбта”

14 септември 2018

Книгата „Оковите на скръбта” е част от поредицата „Мъглороден”, написана от американския писател Брандън Сандерсън. Историята се развива във фантастичен свят, където власт имат мъглите. Тази книга е продължение на предходния роман  „Отсенки от себе си“ (Artline Studios, 2017).

Първата трилогия, посветена на мъглородните, е тази, която превърна Брандън Сандерсън в изключително популярен писател и привлече вниманието дори на съпругата на Робърт Джордан, която го покани да завърши епичната поредица „Колелото на времето”. Той тук се справи блестящо, като доразказа историята на Джордан, който си отиде от този свят преди да напише нейния край.

Сандерсън печели много почитатели с неочакваното развитие на събитията, увлекателния си стил и смелото прехвърляне през границите на традиционното фентъзи. Героите му са пълнокръвни, а историите му пълни с много тайни. Както самият автор посочва: „Винаги има още една тайна.”

Корицата на книгата „Оковите на скръбта”

Корицата на книгата „Оковите на скръбта” (Artline Studios, 2018)

Когато затворите последната страница, ще откриете, че ще последва още една книга, като продължение на приключенията на Уакс, Мараси и Уейн. Но не си мислете, че книгата стои недовършена. Напротив, нетипично за Сандерсън, завършва като приказка.

Изданието на „Artline Studios” е много добро, на хубава, плътна бяла хартия, със шрифт – приятен за четене. Художествено винаги изпипват изданията. Забележките са само към качеството на корицата, която се захабява лесно и прозрачното фолио по краищата се отлепва, дори при едно четене. Книгата е тежка, но вероятно това ще зарадва любителите на фентъзито, тъй като включва близо 500 страници.

Вероятно може да намерите повече от 5 причини да прочетете тази книга, но тук са изброени толкова. За други оставяме да помислите вие.

1. Героите са забавни и позагубеното в предходната книга чувство за хумор, се завръща на страниците на „Оковите на скръбта”.

2. Последните около 200 страници ще ви се прииска да прочетете на един дъх, за да разберете какво ще стане. Сандерсън си остава майстор в изненадите, макар че верните му читатели може и да се досетят за развитието на събитията.

3. „Оковите на скръбта” е много по-добра книга от предходните две, свързани с това време и света на мъглородните. „Сплавта на закона” (Бард, 2011) и „Отсенки от себе си“ доскучават понякога и историите са „по-постни”. В новата книга Сандерън разгръща историята.

4. Брандън Сандерсън често се стреми да излезе от клишираната представа за фентъзи роман. Тук той отново проявява това си умение, като пресъздава един магичен свят, който се превръща в технологичен, без те да си противоречат един на друг.

5. Увлекателният стил на писателя ви дава възможност да се откъснете от всекидневните си грижи и да изживеете едно истинско приключение.

Вижте още: Пет цитата от книги на Брандън Сандерсън

автор: Силвия Аризанова
снимка: acervodoleitor.com.br

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)