„Уроци с Мастера“

5 причини да прочетете „Уроци с Мастера”

02 октомври 2018

Тази книга не е за всеки. За някои ще разкрива един различен свят, за други ще дава полезни уроци, а за трети – ще са пълни глупости. Всичко зависи от това, какви са интересите на читателя, склонен ли е да размишлява и т.н. Книгата е от тези, които всеки би разбрал и възприел различно, според собствените си разбирания и знания. Дори самото издание е пример как едно и също събитие през погледа на различни свидетели дава съвсем различна информация и знания. Колкото са разностранни хората, толкова и варианти „какво прочетох в тази книга” може да има. Всъщност с много качествени книги е така. Перифразирам Ричард Бах, който споделя в един свой роман, че можеш да прочетеш само това, което вече знаеш. Ако сам не си достигнал до това знание, реално или подсъзнателно, както и да ти го представят, не можеш да го разбереш.

Жана Иванова на представянето на книгата в София Снимка: ИК „Жануа ’98”

Жана Иванова на представянето на книгата в София
Снимка: ИК „Жануа ’98”

Разбирате от предходните думи, че това не е обикновена книга, в смисъл на роман, биография или спомени. Името ѝ е „Уроци с Мастера” и е точно това – учебник. Има задачи, примери, решения и домашна работа за по-съвестните ученици. Мастера е Мирзакарим Санакулович Норбеков, известен с оздравителната система на негово име, курсовете за развиване на интуицията и други подобни занятия. Авторите са Вадим Шишкин и Жана Иванова, които са едни от неговите ученици. Всеки от тях самостоятелно разказва за моменти от своето обучение, разкрива емоциите и чувствата си от преживяното. Всеки дава своя поглед и разказва за наученото досега.

Вадим Шишкин на представянето на книгата в София Снимка: ИК „Жануа ’98”

Вадим Шишкин на представянето на книгата в София
Снимка: ИК „Жануа ’98”

Водещото е, че мистиката не е нещо недостижимо и тя може да бъде овладяна с цената на много труд и упражнения. Но не очаквайте готови отговори – всичко е вплетено като загадка, върху която да помислите. Изданието е на  „Жануа ’98”, преводът от руски език е на Соня Момчилова.

Има поне 5 причини да прочетете тази книга:

1. „Уроци с Мастера” е написана увлекателно, чете се приятно и с лекота, въпреки сложните теми. Дори всичко да ви изглежда странно, невероятно или да не сте привлечени от този тип литература, най-малкото ще получите увлекателен разказ за това как протичат някои от занятията на Мирзакарим Норбеков с неговите ученици.

2. Написаното ще ви накара да се замислите върху живота си. Неусетно в повествуванието, успоредно с размислите на авторите по техните проблеми, се замисляте и върху свои, сещате се за примери от собствения си опит. Ако обичате да мислите, тази книга може да ви е от полза и е възможно дори да разрешите някои от проблемите в живота си.

3. Чрез разказите на Вадим Шишкин и Жана Иванова ще имате възможност да надникнете как живеят хората, свързани не само с реалния, но и с един мистичен свят. А те не са много по-различни от нас. Освен това ще получите инструменти и препоръки как сами да тренирате интуицията си и да се доближите до него.

4. Съветите и уроците в тази книга засягат всички сфери на живота – от любовта до бизнеса, семейството, отношенията към родителите, родината, с децата… Всеки може да намери нещо за себе си, но не забравяйте, че не четете наръчник с отговори, а търсете със сърцето.

5. Книгата има и документален характер, макар и през емоционалната и личностна призма на всеки от писалите в нея. Тя разказва истории и случки, свързани с пребиваването на Норбеков в България, как се появяват някои книги, разкриват се моменти от семейни истории и присъстват разкази за проведените походи в различни държави. Любопитен е и погледа на Вадим Шишкин, който е от руски произход, върху България и нейната природа. Много често забравяме в каква красива страна живеем и книгата е хубав начин да си го припомним.

Вижте още: Уроците на Норбеков през очите на двама негови ученици

автор: Силвия Аризанова
снимка: Представянето на книгата се състоя на 13 септември в Руския културен център/ИК „Жануа ’98”

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)