Съюзът на архитектите в България празнува 50 години от създаването си

17 март 2015

На 17-ти март Съюзът на архитектите в България навършва 50 години. По случай този важен юбилей, си поговорихме с председателя на Съюза – арх. Георги Бакалов, от когото научихме повече за предстоящите конкурси, свързани с проектите за централната градска част на столицата. Обсъдихме и каква е причината модерното ни строителство да няма единен облик и напълно забравена ли е думата „градоустройство“ през последните години у нас.

Разбрахме какъв е коментарът му за обновяването на Лъвов Мост в София, както и на какво се дължат разногласията му със Столична община, във връзка с липсата на паркинги в центъра на града. Попитахме го още изкуство ли е архитектурата, трудно ли се постига балансът между красота и практичност в една сграда, както и други любопитни въпроси, на които получихме още по-любопитни отговори.

Съюзът на архитектите в България е основан през 1965-та година от арх. Георги Стоилов, един от най-изявените в последните 50 години архитекти. Освен председател на САБ и министър на архитектурата и благоустройството, той е бил и кмет на София, депутат в пет Народни събрания, президент на Международния съюз на архитектите, както и президент на Международната академия на архитектурата.

Честитим юбилея на Съюза на архитектите и съветваме всеки, захванал се с тази достойна професия, да се възприема като много повече от „нещо средно мужду нереализирал се скулптор и неуспял художник“. Гледайте, за да разберете защо!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)