Коледна украса

50 000 чужденци посрещат Коледа и Нова година у нас

22 декември 2018

Около 40-50 хил. чужденци са избрали да посрещнат Коледа или Нова година в София. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите й, чуждестранните гости в столицата ще са по-голям брой по празниците, но част от тях са обявили, че идват тук с друга основна цел, например ски туризъм.

72% от чужденците отсядат в хотели, категория 4 и 5 звезди, каза Ангелкова и поздрави представителите на бранша, че са повишили качеството на предлаганите в тях услуги. Чуждестранните туроператори вече ни предлагат не като евтина дестинация, а като дестинация, предлагаща добро качество на разумни цени, добави тя. Ангелкова подчерта, че София разполага с огромно богатство – близостта на Витоша, и то трябва да се използва.

Николина Ангелкова

Тя вижда потенциал и в районите около старите курорти – Добринище, Боровец. Според нея, министерството има запитвания от потенциални инвеститори от чужбина за изграждането на нови курорти. Министерството на туризма планира да организира инвестиционни турове за представители на компании с подобен интерес, на които да покаже къде в регионите какви възможности за инвестиции в туризма има. Културният туризъм ще е акцент в работата на ведомството догодина.

Миналият зимен сезон имахме над 1.600 хил. туристи, което е 12% ръст в сравнение със сезон 2016-2017г. Сега очакваме около 5% ръст на база на нашите консервативни прогнози, добави тя.

„Към момента за 2018 г. мога да направя обобщение с данните за първите 10 месеца на годината. За тях над 8,4 млн. чуждестранни туристи са посетили страната, което е с около 5,6% ръст, в сравнение с предходната година. Очакваме и цялата година да бъде с ръст около 5%, надявам се да достигнем до 9,1 – 9,2 млн. чуждестранни туристи за 2018 г.“, заяви още Ангелкова.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)