5 джи 5 G телеком интернет

5G идва през 2019 година

04 ноември 2018

Първите смартфони с 5G се очакват догодина, но един от лидерите на пазара – Apple – ще предложи такъв чак през 2020 г., твърди Engadget.

Компанията готви поръчка на модем за мрежи от пето поколени от Intel, като в момента ползва чип от серията 8060 за прототипи. Те създават проблеми с температурата и живота на батерията, съобщават вътрешни източници. Възможно е компанията в Купертино да потърси помощ от конкуренцията в лицето на MediaTek.

Това е пореден пример за изоставането на Apple от останалите на пазара. Компанията на покойния Стийв Джобс, която наблягаше на това да бъде лидер в новите технологии през последното десетилие, вече планира по-внимателно включването на нови технологии в устройствата си.

Това важи още повече, когато става дума за смяна на мрежите. Първият iPhone не поддържаше 3G, а 4G дойде с iPhone 5, година след като мрежата бе осъвременена.

Смяната към мрежата от ново поколение ще е постепенна и тя няма да е достъпна по целия свят, нито ще има пълноценно покритие дори в държавите, които я интегрират първи. Икономически Apple демонстрира консервативност. Проблемът засяга и хардуера - все още няма чипове за 5G в масово производство, особено за устройства с голяма степен на миниатюризация, каквито са смартфоните. Масово производство и инсталация в милиони устройства ще е първият сериозен тест за новите чипове и Apple иска да изчака резултатите от него.

Решението обаче мога да остави компанията още по-назад в борбата за намаляващия пазар на смартфони, особено след като загуби второто място по продажби от Huawei тази година. По всяка вероятност и Samsung, и Huawei ще предложат 5G смартфони догодина.

Клуб З

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)