5gisnot4g1

5G – следващата революция в безжичните връзки

04 юни 2017

Сега, когато 4G е нещо нормално, следващата революция в безжичните връзки вече се вижда на хоризонта: 5G.В днешно време мобилните интернет връзки, ползващи стандарта 4G, вече са много по-бързи от интернет свързаността на много хора у дома, коментира Statista. Това, което бе немислимо в ранните дни на мобилния интернет, днес е реалност. Стриймингът на видео в HD формат или свалянето на музика, приложения и игри без wifi връзка не е проблем при днешните безжични мрежи. 

5G-networks-auction

Стандартът 5G ще донесе още едно значително ускоряване на скоростта на мобилните данни и водещите компании в индустрията вече се подготвят за следващата стъпка в мобилната комуникация. По-рано тази година Samsung показа рутер с 5G връзка за домашни условия, който предполагаемо постига скорост от до 4 гигабита в секунда (т.е. 500 мегабайта в секунда). За да си представим тази връзка, можем само да споменем, че средната широколентова домашна скорост в САЩ е била 17,2 мегабита в секунда (2,15 мегабайта) през четвъртото тримесечие на 2016 г., сочи Akamai.

Apple очевидно също работи върху 5G технология в лабораториите си в Купертино. Молба за лиценз, подадена във Федералната комисия по комуникации, излезе наяве миналата седмица. В нея Apple иска експериментален лиценз, позволяващ на компанията да извърши тестове, които ще „осигурят инженерни данни, свързани с работата на устройствата в бъдещите 5мрежи на мобилните оператори“.

Колко далеч сме обаче от момента, в който 5G мрежите ще се превърнат в реалност? Според оценки на Ericsson ще минат поне 4 години преди новият стандарт да достигне значителен брой хора. Ericsson очаквания световния брой на 5абонаменти да достигне 203 млн. през 2021 г. и 545 млн. през 2022 г. 4G задмина 500 млн. абонати през 2014 г. В момента около 2 млрд. души в цял свят ползват 4G връзка.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)