полезни храни

6 от най-важните и полезни храни за мозъка

25 септември 2018

Мозъкът е нашият най-интригуващ орган. Той е суперкомпютър с мощ като на „Ферари“. Е, ако имахте „Ферари“, нямаше да наливате евтин бензин в него, нали? По същия начин има определени храни, които стимулират мозъчната дейност, зареждат ни с енергия и ни помагат да сме по-здрави. От Lifehack посочват някои от тях.

1. Сьомга. Може да ви прозвучи странно, но близо 60% от мозъка е съставен от… мазнини. Едни от най-важните за него са омега-3, а именно на тях е богата сьомгата.

2. Боровинки. Тези плодове са с едно от най-високите съдържания на антиоксиданти, които помагат на мозъка да се предпазва от стреса и да остарява по здравословен начин.

3. Броколи. Едва ли са любимият ви зеленчук, но те са много полезни. Наред с други вещества, съдържат витамин К, който предпазва мозъчните клетки и ги прави по-устойчиви.

4. Орехи. Антиоксиданти, магнезий, калий, мелатонин и още – тези ядки наистина могат да помогнат на мозъка да работи по-добре, а мелатонинът помага за почивката му, като регулира съня.

5. Яйца. Дълго време се дебатираше относно полезните им свойства, но съвременни изследвания доказват, че яйцата играят важна роля за по-добрата ни памет и за здравето на мозъка като цяло.

6. Черен шоколад. Трябва ли ви още една причина да обичате шоколад? Видовете с високо съдържание на какао ще ви направят по-концентрирани и ще подобрят паметта ви и бързината на реакциите ви.

Източник: Expert.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)