Laika, Russian cosmonaut dog, 1957.

60 години от полета на Лайка в космоса

03 ноември 2017

На 3 ноември 1957 г. най-известното куче в света – Лайка, излетя в космоса от Байконур, в тясната кабина на Спутник-2. Плановете от земята са били тя да остане жива 10 дни. Но седем часа след изстрелването на ракетата кучето с необичайна биография е мъртво.

Полетът на кучето
Информацията, която излъчва тогава СССР е била противоречива. Твърдяло се е, че Лайка е живяла 4 дни в орбитата около земята, че е била планирано умъртвена с храна или че се е задушила вследствие на кислороден глад. Едва през 2002 г. д-р Димитри Малашенков – учен, участвал в подготовката на мисията на „Спутник-2“, съобщава на конгрес в Хюстън, че Лайка е умряла между 5 и 7 часа след изстрелването от прегряване и стрес. Причината за прегряването е, че блок А на апарата не успява да се отдели както е планирано, което възпрепятства нормалното функциониране на системата за термичен контрол. Освен това част от изолацията се откъсва и температурата във вътрешността на апарата достига до 40 градуса Целзий. „Беше практически невъзможно за толкова малко време да се създаде благонадеждна система за температурен контрол“, казва Малашенков. Въпреки че Лайка не оцелява, експериментът доказва, че жив пътник може да бъде изстрелян в орбита около Земята и да издържи на безтегловността. Това проправя пътя за полет на човек.

От улицата до Байконур
Лайка е имала щастливия живот на скитащо московско куче, преди да влезе в космическите планове на Съветския съюз. Тригодишното женско куче е било смесена порода между самоед и териер и е тежало почти 6 кг. За мисията са били подбрани общо три кучета, които са били подложени на специфични изпитания. Те били държани за периоди от 15 до 20 дни в прогресивно намаляващи клетки. Били са поставяни в центрофуга, която симулирала ускоряването на ракетата. Изпитвани са и за издръжливостта им към шумовете. Освен това са били приучавани да ядат високохранителен гел – първата космическа храна за кучета. Лайка показала дай-добра издръжливост и адаптивност и била избрана да участва в историческия полет. Възпитател на Лайка в този период бил Олег Газенко. Едва след 41 години той си позволява да направи коментара: „Колкото повече време минава, толкова повече съжалявам за това. От тази мисия не научихме достатъчно, за да оправдаем смъртта на кучето.“

Четири дни преди изстрелването на ракетата, Лайка е била вкарана в пилотската кабина. Малко преди изстрелването на козината ѝ била намазана със слаб алкохолен разтвор и след това внимателно пригладена. Местата за прикачване на електрическите сензори (електроди) били третирани с йод. Лайка била привързана с каишки, имала прикачени торбичка за изпражненията и жизнените ѝ показатели се наблюдавали с прикачените електроди. В кабината на Спутник-2 кучето е можело да лежи или да стои и върху меката облицовка. Въздушната система осигурявала кислород, а охлаждащият вентилатор бил настроен да се включи, когато температурата в кабината превиши 15°C. Сензорите показват, че по време на изстрелването, стойностите на пулса на Лайка били три пъти по-високи от тези в спокойно състояние. След достигането на безтегловност, те намалели, но това отнело три пъти повече време, отколкото при тестовете на земята, което било явен показател за стрес.

За да напусне околоземното пространство ракетата е трябвало да развие втора космическа скорост. Тя се изчислява на 11.2 км/сек. и е 1.414 пъти по-голяма от първа космическа скорост, с която се движат всички тела в Слънчевата система. Трета космическа скорост пък е тази, която дава възможност на космическо тяло или ракета да се освободи от гравитационното привличане на Слънцето и да напусне Слънчевата система. Тя се изчислява на 16.6 км/сек.

Протестите за Лайка
„Спутник-2“ не бил създаден да се завърне на Земята, така че Лайка била обречена още в началото. По света възниква дебат относно използването на животните в полза на науката. Много хора, включително съветски граждани, оценяват мисията като пропагандна новина. Веднага след 3 ноември 1957 г. активисти, борещи се за правата на животните, призовават към публични протести пред съветските посолства. Други демонстранти протестират пред сградата на ООН в Ню Йорк. Американските лаборатории обаче подкрепят руснаците.

Лайка

Паметникът на Лайка

В нейна памет
В Института за авиация и космическа медицина в Звездното градче край Москва през ноември 1997 г. е открита паметна плоча за загиналите космонавти. В единия ъгъл на тази плоча стои и образът на Лайка. Той е отпечатан и на няколко пощенски марки в различни страни по света. Марки шоколади и цигари също са наречени в нейна памет, много аукциони предлагат нейни сувенири. На 9 март 2005 г. къс земя на Марс неофициално е наречен Лайка. Намира се близо до кратера Восток в Меридиани. На 11 април 2008 г. руснаците откриват малък паметник на Лайка в близост до военната изследователска база, която подготвя полета. Той представлява куче, застанало на върха на ракета.

Съдбата на Лайка вдъхновява и някои писатели. В литературните произведения кучето най-често е спасено или оцеляло. В романа Intervention на Джулиън Мей Лайка е заживява при симпатична раса извънземни. Някои музикални групи са вдъхновени от кучето и се наименуват в негова чест (групите Laika Dog и Laika & The Cosmonauts). Кучето е обект и на песента „Лайка“ на групата Asian Kung-Fu Generation от последния им албум.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)