30a3e84afa

650 години Виенски университет

29 март 2015

Виенският университет тази година навършва 650 години. Той е едно от най-старите учебни заведения в света. Основан е през 1365 година. И сякаш в името на своята годишнина, през 2014 година, той бе класиран на 5-то място в Топ университетите на Европа, класация в която участват и всички британски висши учебни заведения, известни със своя изключителен рейтинг. Това е безспорен пробив, но от друга страна и напълно заслужено признание за високото ниво и образование, което Виенския университет дава на своите студенти.

Mitterlehner_Engl_Universitaet_Wien

До 1783 година преподаването в Университета е било на латински. Точно в тази година е подменено с германски език, който е основен език на преподаване и днес. През 1877 година е дадено за първи път право на жените да учат медицина, във време, когато в цяла Европа образованието е било недостъпно за жени като цяло. Това превръща Виенският университет  в един от най-демократичните и в същото време традиционни места.
И днес е особено престижно да си студент тук. Особено високо е нивото в специалности като медицина, философия и така актуалната социология. Изкуствата също са престижна специалност тук. Обучението е безплатно (има такси по някои специалности и приеми, които са незначителни на фона на останалите учебни заведения) и млади немскоговорящи хора от цяла Европа се стичат за своята магистратура или докторат във Виенският университет. В аулите му  и различните факултети се обучават и много българи – около 350 младежи.

Ексклузивно за In Life от Виена: Десислава Барбуков
снимки: UniWien

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)