Всеки четвърти с липсващи 15 г. стаж за пенсия

Всеки четвърти с липсващи 15 г. стаж за пенсия

29 декември 2015

Почти всеки четвърти българин, пенсиониран тази година, не е имал нужния стаж и е трябвало да изчака да навърши 65 г. и 8 месеца. Това показва справка на Националния осигурителен институт за в. “24 часа”.

Средно по 15 г. липсват на тези хора, за да се пенсионират на нормалната възраст за трета категория – 60 г. и 8 месеца за жените и 63 г. и 8 месеца за мъжете. В същото време пенсионираните през 2015 г. на късната възраст са имали средно малко над 23 г. действителен осигурителен стаж. Това е с 15 г. по-малко от изискваните за мъжете 38 г. или 12 г. по-малко от изискваните 35 г. стаж за пенсиониране на жените.

Само за една календарна година недостигащият за нормално пенсиониране стаж се е увеличил с половин година, показва сравнение на осигурителния институт между данните за 2014 и 2015 г. Наблюдава се скок с близо 4% на хората, които са се пенсионирали на късната възраст през 2015 г., сочат данните на НОИ.

Според неофициални прогнози делът на хората, които ще трябва да чакат да навършат късната възраст за пенсиониране, може да достигне и над половината от пенсионерите в следващите 10 г./novini.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)