Блед

Блед. Словенският бисер…

16 януари 2016

Блед е словенският бисер в пътешественическата и природната съкровищница на Европа. Често думите „бисер“, „перла“ и други подобни са пресилени, но не и в случая. Това е от онези места, които в момента, в който ги видиш за първи път, оставаш безмълвен и отваряш широко очите си. При това споделям от първо лице, единствено число! Име на град, на езеро, на остров и на замък, Блед е незабравима дестинация. И е от онези места, които често сънуваш…

i-photographed-lake-bled-on-a-fairytale-winter-morning-3__880

Това приказно езеро си е намерило място в регион Горна Карниола, в подножието на Юлианските Алпи, в  северозападния ъгъл на Словения. Близо е до столицата Любляна. на около 50 километра са и границите с Австрия и Италия.  По средата на езерото се намира и единствения остров в страната. Но какъв остров само… Островът  сякаш се е настанил в средата на ледниковото езеро и спечели милиони почитатели по света със своя чар и уникална природна красота.

i-photographed-lake-bled-on-a-fairytale-winter-morning-5__880

Езерото се е сгушило в планината. Исторически замък, издигащ се величествено от едната му страна придава красив финал на пейзажа. С неповторимата си природна красота, град Блед и околностите му се нареждат сред най-красивите високопланински курорти, известни с мек, лечебен климат. И в добавка – термални води. Красотата на планините се отразява в огледалната повърхност на езерото, слънцето, спокойствието и чистият въздух привличат гости през цялата година, гарантирайки им идеална туристическа база и условия за релаксираща или активна почивка.

mist-sunrise-landscape-photography-ales-krivec-lake-bled-slovenia

Блед е пленителен и очарователен. А също и много интересен със своята история.  Плодородната земя, мекият климат и непревземаемостта, което осигуряват крепостният хълм и островът, винаги са били атрактивна територия за заселване. Първите човешки следи по крайбрежието на Блед датират от каменната ера. Според археолозите по-късно тук са битували келти, римляни и славяни, като последните са положили основите на днешните градчета, пръснати по брега на Блед.

i-photographed-lake-bled-on-a-fairytale-winter-morning__880

В края на VIII в. Блед попада под властта на франките и по-късно на Германската империя. Макар и управниците му постоянно да се сменят, през Средновековието до началото на XIX в. Блед процъфтява благодарение на интереса на поклонниците към разположената на острова в езерото църква. В средата на XIX в. швейцарският пътешественик Арнолд Рикли за първи път посещава Блед и открива лечебната сила на мекия климат, езерото и термалните води. Независимо, че развитието на SPA туризма става години по-късно, все пак той за първи път прави малък център с богатите термални води. В последствие нещата се развиват…

i-photographed-lake-bled-on-a-fairytale-winter-morning-10__880

През 1808 г. Блед за кратко минава под властта на Наполеон, след това на Австро – Унгария, а след края на Първата световната война – на Югославия.  И знаеле ли - през 1903 г. градът получава златен медал за най-красив SPA курорт в Австро-Унгарската империя. В началото на XX в. той вече разполага с места за над хиляда гости. Постепенно мястото става популярна и любима дестинация сред аристокрацията и благородниците, които прекарват летните месеци в някое от луксозните си имения на брега на езерото. Бившето социалистическо величие Йосип Броз Тито също обожава това място и построява в Блед величествена резиденция, в която посреща високопоставени особи от цяла Европа, като по този начин популяризира славата на града.

i-photographed-lake-bled-on-a-fairytale-winter-morning-8__880
Днес Блед е една от най-живописните ваканционни дестинации на Европа, предлагащи неизчерпаем списък от възможности за незабравима почивка – както през зимата, така и през лятото. Може да си направите разходка в спокойните води на езерото Блед с традиционната лодка „Плетна”, може да посетите острова и катедралата и да се насладите на усещането да си в центъра на малък вълшебен свят, може да се разходите с файтон по крайбрежната алея, може да поседите на пейка по контура на езерото и да се наслаждавате до насита на плуващите лебеди, приказните алпийски върхове, чертаещи контури от всички страни и на кристалните води.
И да не забравяме  разходка до средновековния замък, разходка из малките селца наоколо и задължителното кулинарно  удоволствие с традиционната крем пита от ванилия и сметана.

Когато пътувате към Европа или пък съвсем тематично – отидете до Блед.
Дълго ще го сънувате после.  

текст: Валерия Симеонова
снимки: Алекс Кривец

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)