f0569b9e66ed324aa30ec5b5ec8f36f8aaf7ee6e-768x512

Младите ни математици признати от Оксфорд

22 януари 2016

Седем възпитаници на Софийската математическа гимназия (СМГ) „Паисий Хилендарски“ завоюваха осем медала на Международната Жаутиковска олимпиада по физика, математика и информатика в Алмати, Казахстан, похвалиха се учителите от гимназията на пресконференция.

Олимпиадата се проведе между 13 и 19 януари 2016 година. Нашите математици са на първо място в отборното класиране. В надпреварата участваха 415 ученици от 17 държави, групирани в 54 отбора. „Участваха 10 отбора само от Русия. Те са много силни, обикновено е трудно да се преборим с тях“, каза директорът на СМГ Антони Стоянов.

Според учителя Илиан Илиев заслугата на блестящото представяне е на целия колектив, включително и на пенсионираните учители като Александра Шишкова. „Успехът по дадена дисциплина не е плод само на работата на колегите в тази област. Това е отворено състезание на природо-научните училища от света – математика, физика, информатика. Това е отборно състезание и е важно как отборът се представя. Тази година – равномерно, отлично представяне – има успехи и по други природни науки и по хуманитарни, както и спортни“, обясни директорът на СМГ.

Децата започват да се готвят още с курсове от 4 клас, а в пети приетите в училището продължават надпреварата.

Един от участниците в олимпиадата в Казахстан Иво Дилов, състезател по информатика, разказа, че както на всяко международно състезание и там е имало жестока конкуренция. „Задачите бяха трудни, но красиви. Беше удоволствие да се занимавам с тях по време на състезанието. Дори не само на състезание – в къщи сядаш и решаваш задачи“, разказа сребърният медалист.

Друг участник в международното състезание – Христо Велев, разказа: „По време на състезанието, в свободното време в общежитието, писах драйвър за лаптоп за едно от устройствата и горе-долу започна да работи добре. Той е да командва различните цветове, докато компютърът работи“. Неговият учител го похвали, че Windows има аналогичен драйвър, но на по-ниско ниво от това, което момчето е направило за удоволствие.

Учителите неколкократно повториха, че ключът към успеха е именно в отборните занимания. „Децата винаги са работили заедно, много учители работят с тях. Ако отделим 1-2 месец преди състезанието, не би имало никакви успехи. Това е резултат от дългогодишна съвместна работа“, разказа учител.

В 12-та Жаутиковска олимпиада много добро представяне е имал и отбор от Шуменската природоматематическа гимназия. Те са завоювали по математика сребърен и бронзов медал, но не са имали пълен отбор. „Трябва да е отбор от едно училище, не може да е от няколко града в една и съща държава“, поясни Антони Стоянов.

На състезанието има две втори места. Едното е с отбор от Сърбия, другото – на Беларус. „Първото място си е първо. Има награда Гранд при, върхът на успеха. Спечели я един от 10-те руски отбора – на малко точки бяха от нас“, поясниха учители.

От Оксфордския университет са изпратили писмо, че СМГ може да бъде универсален сертификационен център, защото е световен лидер по брой ученици, приети в техния университет.

Източник:Блиц

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)