buddha-wallpaper-hd-desktop-Background

7 източни правила за чистота на тялото и на духа

03 юни 2015

Източната философия е доста сложна за възприемане от нас, европейците. И понякога даже ни се струва, че съветите и правилата за живот на хората там не са подходящи за представителите на други нации. Но ако прочетете тези седем правила за „чистота“ ще разберете колко полезни могат да бъдат те за всеки един човек, независимо от неговия произход и вероизповеданието му.

1. „Чистотата на ръцете“ – да не вземате нищо излишно. А също така – и нищо чуждо! Ако всичките пари не са предназначени за вас или пък сте ги придобили чрез измама, те ще станат причина за появата на паразити във вашето тяло и за проблеми в живота ви. Не забравяйте да давате и някаква част от доходите си на хора, които са в нужда.
2. „Чистотата на ушите“ – да не се вслушвате в думите на изплашени, озлобени и суетни хора. А също така да предпазвате слуха си от сквернословия, сплетни и безсмислени разговори.
3. „Чистота на очите“ – да не „замърсявате“ своето зрение със завист и със стремеж да придобиете онова, с което вече се е сдобил ближният ви. Да не наблюдавате сцени на насилие и жестокост, а да се наслаждавате само на съвършенството на света около вас и на великолепието на неговите багри.
4. „Чистотата на устата“ – да се пазите от излишно бърборене, клюки и многословие. Помнете, че мълчанието наистина може да бъде злато!
5. „Чистотата на тялото и на дрехите“ – да поддържате и тялото си, и своите дрехи чисти. С други думи – да се отнасяте внимателно към външния си вид.
6. „Чистотата на мислите – да „отстраните“ от съзнанието си и негативните мисли, и лошите помисли. А също така и да спрете да се самосъжалявате. Защо да го правите? Не е ли по-добре да мислите за нещо хубаво?
7. „Чистотата на душата и на сърцето – да се вслушвате в своите душевни пориви и да ги пазите. Вашата душа е най-чистото и светло нещо, което притежавате, ето защо не трябва да пренебрегвате нейните желания, а да се вслушвате в тях. Ако в живота си се ръководите от нейните „подсказвания“ ще вървите по най-правилния възможен път. Обичайте и не искайте нищо в замяна, защото, сама по себе си, любовта е щастие.

снимка: life4quotes.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)