IMG_4109-2

7 от 10 българи са удовлетворени от работата си

01 май 2017

Професията заедно с материалното благосъстояние е една от ключовите групи фактори за пълноценния живот.
 7 от всеки 10 българи са удовлетворени от настоящата си работа, сочи проучването Lidl Индекс за пълноценен начин на живот, изчислено съвместно с маркетингова агенция Прогрес Консулт. По повод Международния ден на труда, 1 май, проучванеот разкрива интересни данни за това как българинът оценява съответствието между мечтаната работа и желаните доходи.

TON_2096

Значителният дял на удовлетвореност от работата опровергава схващането, че повечето хора в България не са намерили желаното поприще и „всеки се занимава с това, което не му е работата“. Високите стойности предполагат, че българите извършват задълженията си с желание и така създават качествени продукти и услуги. Резултатите от проучването обаче разкриват и един съществен проблем: адекватността на доходите. 50 % от всички български граждани признават, че са доволни от работата си, но не и от възнаграждението, което получават за нея. Тук се причисляват близо 2/3 от държавните служители, както и хората с месечен доход до 1 000 лева.

Близо 20 % от българите пък споделят, че печелят достатъчно и едновременно с това са доволни от своята работа. Това са близо половината от упражняващите свободни професии и 6/10 от частните бизнесмени. Характерно за хората от тази група е, че оценяват качеството си на живот като високо, а себе си като екстроверти. В другата крайност са тези, които нито печелят достатъчно, нито са удовлетворени от професията си. Според проучването, това са 1/5 от българите. Най-нисък – 11 %, е делът на хората, които са доволни от парите, които печелят, но не и от работата си.

данни: Агенция Прогрес Консулт 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)