Петър Дънов

70 години от смъртта на учителя Петър Дънов

27 декември 2014

70 години от смъртта на Петър Дънов отбелязваме на днешния 27 декември. През 2014 година се честват и 150 години от неговото рождение, предаде репортер на БГНЕС.

„Петър Дънов е български теолог, философ и създател на т.нар „дъновизъм“, което е учение за мистичния живот. На 27 декември се отбелязва 70-годишнина от неговата смърт“, сподели младо момиче, което се оказа един от малкото жители на София, които знаеха повече за Петър Дънов. Голяма част от софиянци не знаеха кой е Дънов, с какво се е занимавал и защо е избран за втория най-велик българин.

Той основа селище „Изгрева“, което в момента е квартал Изгрев в София, сподели момичето. Тя добави, че е била при гроба на Дънов в градинката в квартал Изгрев в София.

Пред БГНЕС тя припомни, че преди няколко години Петър Дънов се нареди втори в класация за Най-великите българи. „Мнението ми е положително дотолкова, доколкото е привлякъл доста хора към себе си. Дъновизмът е учение за любовта, тя е изведена като висша категория. Не може, обаче, в класация за най-великите българи той да изпреварва хора като Каравелов, Ботев и други, отдали живота си за свободата“, сподели момичето.

„За широката аудитория Петър Дънов може би не е толкова познат, но има и доста хора, привлечени от идеята на Бялото братство, включително и сред моите приятели“, каза тя. По думите й, доста известни личности по-скоро позират, като публично заявяват, че изповядват дъновизма. „Много холивудски звезди се обявяват, например, за будисти – не вярвам дълбоко да изповядват будизма. С тази поза се опитват да се различат и смятам, че на доста от известните хора вярата не е реална. Разбира се, има и хора, които истински вярват в идеите му“, добави тя. Момичето сподели, че напоследък има кампания около образа на Петър Дънов, доста медии му обръщат внимание и може би при евентуална следваща класация за велики българи, той няма да се окаже на толкова висока позиция.

gallery_1_8_145292

„Не го познавам този Петър Дънов. Не знам кой е, не мога да кажа нищо за него“, каза възрастен мъж. „Има много хора, които и досега изпълняват неговите заръки, особено във Велико Търново, където е имал много приятели и последователи“, каза възрастна жена, която знаеше повече за Учителя. Тя сподели, че Дънов е предрекъл големи успехи на страната и народа. „Вярвам, че това ще се случи. Когато му дойде времето, ще стане“, каза тя.

„Мнението ми е по-скоро положително. Много са симпатични хората от Бялото братство. Любов, любов, само любов“, каза друга жена. „Учителят е голяма работа, велик“, добави друг мъж. Непознат за по-младите се оказа Петър Дънов. „Чувал съм го като име, беше написал нещо, но не мога да се сетя какво“, каза младо момче.

Основните теми на лекциите на Петър Дънов са мястото и ролята на човека във Вселената, природата и обществото; духовното разбиране за култура, етика, психология, медицина, музика и др. Дънов дава упражнения за дишане, медитация и концентрация. Създава Паневритмията, която днес се играе в САЩ, Канада, Франция, Русия, Конго, Австралия и други страни по света.

Българската православна църква не приема идеите на Петър Дънов. Повечето християнски църкви разглеждат учението му като синкретично теософско учение или ерес. На 7 юли 1922 г. Архиерейски събор на Българската православна църква обявява Петър Дънов за самоотлъчил се от нея, а учението му — „за еретическо и опасно за вътрешния мир и обществения морал“. Някои негови последователи също са отлъчени от Църквата.

снимки: petardanov.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)