70% от "умните" джаджи са податливи на атаки

70% от „умните“ джаджи са податливи на атаки

21 август 2014

Според последните проучвания, почти ¾ от „умните“ джаджи, станали хит последните години, са податливи на хакерски атаки. Изследването бе оповестено от Hewlett-Packard и включва 10 често използвани устройства със смарт функции като термостати, телевизори и уебкамери.  Данните сочат, че всяко едно от устройствата има поне 25 слаби места в защитата си.

От НР  допълват, че в последните няколко години „умните“ джаджи, част от така наречения Интернет на нещата, са станали изключително популярни, но като че ли не се обръща достатъчно внимание на тяхната сигурност. В тази категория продукти влизат устройства като телевизори, хладилници, четки за зъби, спортни часовници и дори тенис ракети, които имат смарт функции и връзка с Интернет . Именно заради широката гама продукти и все по-силното им присъствие в ежедневието на хората, от НР  са решили да обърнат сериозно внимание  не само на ползите, но и на опасностите, които те крият.

Друго проучване, проведено от компанията Garner, посочва, че до 2020 година в света ще бъдат продадени над 26 милиарда умни устройства. За сравнение, през 2009 година са били продадени едва 9 милиона. От компанията поясняват, че много от „умните“ джаджи, които ще приемаме за даденост след няколко години все още не съществуват и тепърва ще бъдат изобретени.

текст: Елена Михайлова
снимка: smarthomeautomationva.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)