173-730x337

Триметров паметник на Левски в Чикаго

19 февруари 2016

В присъствието на десетки родолюбиви българи бе открит триметров паметник на Левски в Чикаго пред сградата на българския православен храм „Св. Иван Рилски – Чудотворец“. Българският свещеник Никола, е долетял специално от Лос Анджелис за церемонията, отслужил е водосвет и е водил неделната празнична служба в храма.

На церемонията по откриване на паметника са присъствали обществени личности, учители, деца и гости, а също и представители на различни български организации в Чикаго.Паметника е дарение от строителя от Ахелой Милчо Томов и фондацията му „Ние, българите по света“. Той поверява изработката на паметника на младите скулптури Христо Георгиев от Поморие и Милен Каменов от Враца.

Както добре знаем, в Чикаго има най-много българи. Ето какво споделя дарителя: „Най-българският град в света е Чикаго. А защо аз? Може би има връзка моят пра-пра дядо Петър Аладжата, в Габрово, който е бил касиер на Комитета, който Левски създава. И е лично назначен от Левски. Даже Евангелието, което е в тамошния комитет в революционния комитет, е в нас… Това ме подтикна да го направя.“ 

Снимки: EuroChicago.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)